Image

Respira la via verda, relaxa’t a uns gorgs sorprenents, pren part en la collita d’olives i tasta l’autèntic oli arbequí, pinta els paisatges de Pîcasso, entra a la catedral del vi… Descobreix i viu la Terra Alta a poc a poc, sense presses…

Comença la ruta slow per la Terra Alta a l’antiga estació de tren d’Arnes-Lledó, actualment reconvertida en un dels punts de partida de la via verda de les Terres de l’Ebre. Abans, passeja pels carrers del nucli històric d’Arnes, declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya.

Apropa’t també fins l’antic molí d’oli i al Centre d’interpretació de la mel. O viu la festa de la mel. Una experiència ben dolça… Si ets a la temporada de la verema o de la collita d’olives, pots participar en aquestes tasques a Casa Sant Roc, on t’expliquen els secrets de l’elaboració de l’oli i el vi. A Lo Celler pots fer-te amb un pot d’una excel·lent mel natural o amb alguna ampolla de l’extraordinari oli o vi de la comarca.

vies verdesLloga una bicicleta aquí mateix i enceta la ruta des de l’esmentada estació. Tot i que aquesta és l’opció més recomanable, també pots recórrer la via verda a peu o fins i tot a cavall. Gaudeix del paisatge i l’entorn natural, atura’t quan et vingui de gust i dedica un temps a la meditació, a l’observació del vol dels voltors o, amb una mica més de sort, dels increibles salts d’alguna de les cabres pròpies de la zona. Travessa sense presses cadascun dels nombrosos túnels que trobes al llarg del camí.

riu estretsSi tens calor, agraeixes la frescor i l’ombra que et proporcionen. Baixa als tolls del riu Estrets i fica’t a l’aigua. T’hi pots estar tota l’estona que vulguis, fins oblidar-te de la calor. Quan ho desitgis, pots reprendre la marxa en direcció Horta de Sant Joan.

Un cop ja hi ets, aparca la bicicleta i tasta al restaurant Grau o al Miralles el clàssic crestó, consistent en un plat d’exquisida carn de la cabra blanca autòctona. A la tarda, endinsa’t a la natura a l’Ecomuseu dels Ports o pren un bany d’art contemporani al Centre Picasso. «Tot el que sé ho he après a Horta», deia el geni de l’art universal del segle XX. Pablo Ruiz Picasso hi va passar una temporada i va immortalitzar aquests ferotges paisatges en algunes de les primeres obres d’estil cubista de la història de l’art.

hortaAl vespre, segueix les passes del mestre i apropa’t al bar La Bassa, on el jove Picasso hi passava les estones. Agafa la son en silenci al Mas del Cigarrer, on t’ofereixen un sopar de cuina tradicional elaborat amb productes naturals i autòctons, o al Molí de Sotorres, un antic molí fariner reconvertit en un petit i encisador hotel rural familiar.

Moli de Sotorres_3L’endemà, després d’un bon esmorzar, ves a contemplar Lo Parot, la monumental i emblemàtica olivera bimil·lenària d’Horta. Contempla l’infinit camp d’oliveres de la varietat empeltre. No te n’oblidaràs… Abans de continuar la ruta per la via verda, fes-te amb provisions a l’agrobotiga agrària Sant Salvador. Segueix el teu suau viatge. A mig camí, relaxa’t al jacuzzi natural de les Olles del riu Canaletes. Això és goig de viure…

lo parotUn cop a Bot, fes oliturisme. Visita el molí de la vila, antic enginy de premsa de biga del segle XVIII. Després aprèn a ballar la tradicional i popular dansada, la jota de les Terres de l’Ebre. Deixa ara la via verda i segueix a la vora del riu Algars fins La Posada, una acollidora casa rural al bell mig del poble de Caseres.

Passeja per les seves vinyes i fes un tast d’alguns dels millors vins de la D.O. Terra Alta. A més d’enoturisme, a La Posada et proposen fer barranquisme al riu Canaletes o caiac a l’embassament de Riba-roja, on pots arribar a tocar amb els dits el campanar de l’església de l’antic poble de Faió, engolit per les aigües l’any 1969.

La següent parada del teu viatge amb bicicleta per la Terra Alta és Batea, coneguda sobretot pels seus vins. Al Celler de Batea pots fer una degustació de l’autèntica i autòctona garnatxa blanca, a més de la resta de varietats pròpies de la D.O. Terra Alta.

garnatxaSi ets a l’estiu, descansa a la fresca, a l’ombra dels seus característics porxos medievals. Tanca els ulls i somia que et trobes a l’edat mitjana. Quan t’hagis refet, continua la teva ruta fins el molí de Granyena, als afores de Vilalba dels Arcs. Es tracta d’un antic molí de premsa de biga que servia per produir l’extraordinari oli d’oliva verge de la comarca. Passeja per les vinyes ecològiques del celler La Bollidora i fes un tast del seu blanc jove o el vi negre de criança, tots dos produits amb mètodes de fermentació tradicionals i naturals.

bollidoraSegueix fins La Fatarella, reconeguda com a municipi ecològic i pel conreu d’oliveres de les varietats empeltre i arbequina, pròpies de la Denominació d’Origen Protegida Oli de la Terra Alta. Deixa’t seduir per l’extraordinari oli arbequí i comparteix amb els fatarellencs la seva Festa de l’oli i mostra de productes artesanals i tradicionals.

Al vespre, descansa en una autèntica casa ecològica. Construcció de pedra en sec com sempre s’ha fet a la zona, està pensada per a l’aprofitament dels recursos naturals, com ara la llum solar. Per sopar, una deliciosa truita en suc acompanyada d’amanida de ganyims, especialitats pròpies de la gastronomia local. I per esmorzar, abans de reprendre la marxa, agafa forces amb la famosa coca d’avellanes.

amaNIDAI ara et proposem endinsar-te en la història recent de la comarca… La tristement cèlebre batalla de l’Ebre va tenir lloc en aquestes terres. Parla amb la gent gran i demana’ls que t’expliquin com va anar tot plegat. Segur que encara en trobes testimonis vivents d’aquell episodi de la guerra civil. Enceta la ruta de la pau a Pinell de Brai, al Centre d’interpretació «Les veus del front». Acosta’t després fins la cota 705 de la serra de Pàndols, on hi ha el monument a la pau que es va aixecar en record de tots els que van lluitar per la llibertat i la democràcia.

Torna a viure el tràgic esdeveniment al Museu de la batalla de l’Ebre de Gandesa. Una lliçó d’història que no s’ha de tornar a repetir mai més… Si encara vols conéixer més sobre la guerra, pots continuar la ruta a peu per la serra de Cavalls, tot seguint el sender de gran recorregut GR 171-3 que surt des de Gandesa o la Fonteta. O bé visitar el poble vell de Corbera d’Ebre, també conegut com «el Gernika català» per la gran quantitat de bombes que hi van caure.

CORBERATorna a Gandesa, capital de la comarca i un dels principals nuclis de l’enoturisme de Catalunya, i viu ara l’art i la història del vi a l’emblemàtic Celler cooperatiu, conegut com «la catedral del vi». Impressionant edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, és considerat una de les set meravelles de Catalunya.

Celler Gandesa-1Fes una visita guiada amb degustació de vins inclosa: tasta les clàssiques garnatxes blanca i negra o qualsevol altra de les varietats de la D.O. Terra Alta. Ja és hora de dinar! Apropa’t als Ginebrals i deixa’t sorprendre per una cuina de mercat amb tocs d’autor: comença amb unes suculentes patates farcides Ginebrals seguides d’uns peus de porc dessossats a la muselina d’all o una exquisida espatlla de xai al forn. Acaba el teu àpat amb unes peres al vi. No t’en penediràs… Si tens sort, potser la teva estada coincideix amb la Fira del Vi de la Terra Alta o la Festa del vi de Gandesa. Tingues cura o acabaràs el teu viatge abans d’hora…

GINEBRALSSi ja n’estàs tip de festes i vols relaxar-te una estona, torna a agafar la bicicleta i arriba’t fins l’antic balneari de la Fontcalda. Fes un glop d’aigua a la font dels Xorros, a la vora del riu Canaletes. Les seves propietats minero-medicinals et garanteixen una llarga vida amb salut de ferro! Després despulla’t i fica’t en algun dels gorgs del riu. En aquell moment sents un plaer indescriptible i inoblidable…

Un cop t’hagis eixugat, entra al santuari com ho feien els pelegrins d’altres temps i com encara ho fan els gandesans el primer diumenge de maig, quan celebren la romeria de la Fontcalda. I si encara vols aprendre més coses sobre la història de la comarca, t’hi pots acostar al coll de Moros, on hi ha restes d’un antic poblat ibèric.

ABEURADORSA l’hora de sopar, tria el tradicional ternasco del Piqué, acompanyat d’una esqueixada de ganyims i ben regat amb garnatxa negra. A La casa dels abeuradors, just darrere de l’Ajuntament de Gandesa, hi trobes una atmosfera serena, íntima i relaxant que et convida al descans. Un plàcid epìleg a la teva estada a la Terra Alta.

 

Textos © Roger Jiménez – Slowing Catalunya

Fotografia © Vies verdes de la Terra Alta – Ajuntament d’Horta de Sant Joan – Molí de Sotorres – La Posada Caseres – DO Terra Alta – La Bollidora – DOP Oli de Terra Alta – Celler cooperatiu de Gandesa – Restaurant Ginebrals – Casa dels Abeuradors

Advertisements