Image

 

Endinsa’t als ferèstecs boscos del bandoler Serrallonga, dorm a una cabana dalt dels arbres, beu aigua minero-medicinal de la font Picant, tasta el senglar amb castanyes, aprèn a treballar la fusta, regala’t una sessió de balneoteràpia i una experiència gastronòmica… Descobreix i viu les Guilleries.

Comença la teva aventura als encisadors boscos de les Guilleries amb una passejada per la vila de les cent fonts, com és coneguda la població de Sant Hilari Sacalm. Descobreix la màgia de l’aigua i tasta-la a la font del Gurb, del Cirerer, del Ferro o del Sastre. Seu a la vora, a l’ombra dels arbres, i deixa’t acaronar per la suau melodia musical de l’aigua que en raja a batzegades. Deixa el nucli urbà i camina cap a Osor.

fonts sant hilariEn un bell indret anomenat Santa Maria de Mansolí s’hi troba la font Picant. Fes-ne un glop i gaudeix-ne de les seves propietats terapèutiques. Descoberta al segle XVIII, a l’indret s’hi va establir l’any 1881 el balneari de la Font Picant, malauradament tancat a hores d’ara.

Tot i això, si en vols fruir d’una relaxant sessió d’hidroteràpia t’hi pots acostar al balneari de la Font Vella, ben a la vora del centre de la vila. Les reconegudes i populars aigües que brollen del manantial Sacalm tenen unes propietats minero-medicinals especialment indicades per al tractament de nombroses malalties i tenen un efecte depuratiu molt beneficiós per a la salut. Somia despert amb un bany aromàtic relaxant o un massatge geotermal… Inoblidable. També pots gaudir d’una deliciosa sessió de xocolateràpia o vinoteràpia. Tot un plaer.

fontvella-1A la tarda, passeja pels carrers de Sant Hilari i entra al museu Guilleries, on hi pots descobrir el patrimoni històric i paisatgístic de la vila i de tota la serra. A més de dónar a conèixer l’ecosistema i la flora i la fauna autòctones, el museu també organitza diferents rutes, així com tallers i fires relacionades amb la natura i l’educació ambiental. En sortir, apropa’t a la pastisseria Fornés i tasta els jaumets de Sant Hilari, galetes fetes amb ametlles, avellanes i ous. Un berenar com cal…

En acabar el primer dia, t’espera una sorpresa: passes la nit a una cabana als arbres!!! Potser era el teu somni des de ben petit, dormir a una cabana de fusta sobre les branques d’un arbre, com si es tractés d’un niu, sota la lluna i les estrelles. El dolç cant dels ocells et desvetlla a trenc d’alba i fas els honors a un bon esmorzar casolà que et pugen en un cistell. Una experiència poc habitual només a l’abast dels amants de la natura.

cabanes arbresUna altra manera de conèixer la comarca és a travès de la fusta, l’activitat tradicional dels homes i les dones dels boscos de roures, alzines i castanyers. Acosta’t a la fira de la fusta o entra al taller de Quico Ripoll i aprèn l’ofici de fuster. Aquí s’hi treballa de manera artesanal, de la mateixa manera que ho han fet abans moltes generacions d’hilariencs. A Sant Hilari també pots conèixer de prop altres oficis, com el de torner al Centre artesà de la torneria. Si encara vols saber més coses sobre la fusta, a La Vinyota pots veure com els torners transformen la fusta en diferentes peces artesanals. Potser amb una mica de sort els pots demanar de provar-ho tu mateix…

bruixesTens ganes de passar una mica de por? De viure contes de bruixes? Doncs si pots no et deixis perdre la fira de l’embruix. Amb tantes emocions i ensurts se’ns ha fet molt tard i ja és l’hora de dinar. Tasta el senglar de les Guilleries, estofat amb patates a Ca la Marta o amb castanyes a la taverna del Subirà. Tot això ben adobat amb els bolets i ceps que hi pots trobar a la fira de la Micologia i el Bolet.

Ara et cal una estona de pau i tranquilitat per assimilar un àpat tan suculent. Seu en un banc o potser millor estira’t sobre l’herba, a l’ombra, i obre la novel·la Don Juan de Serrallonga o los bandidos de las Guillerias,de Victor Balaguer. Si en vols una versió més moderna, tria el Serrallonga, de Rafael Vallbona, o el Serrallonga televisiu.

serralongaEndinsa’t al segle XVII i descobreix qui era en Joan Sala i Ferrer, el famós bandoler més conegut com Serrallonga, i quin era el seu amagatall a les Guilleries, indret descrit per Balaguer com un «lugar agreste y solitario en las entrañas de los montes». En aquells boscos tan ferèstecs i impenetrables, el bandoler «D. Juan de Serrallonga tenia montada su compañía de cien hombres bajo el pié de guerra mas admirable».

cal sastrePasseja ara una mica més enrera en el temps, fins el segle XI. En aquella època llunyana ja hi era documentat el mas Cal Sastre. Acosta’t-hi i comparteix el sopar amb els seus amos, probablement descendents de la nissaga dels Sastre. D’acord amb la seva filosofia de respecte pel medi ambient i per la història, al mas t’ofereixen una cuina tradicional, popular i senzilla: «una cuina com les d’abans, com les de les nostres àvies, amb el sabors de sempre i els aromes que tots recordem, feta amb antigues receptes gairebé oblidades i viandes i menges poc freqüents». A l’hora de dormir, pots triar una de les cabanyes de fusta que tenen a la teva disposició.

Lleva’t de bon matí, fes un bon esmorzar, posa’t les botes i surt a la cerca del mític bandoler… Segueix la ruta de Serrallonga a travès de les marques del sender GR-178, de color vermell i blanc, i camina cap el nord, en direcció Osor. Hi trobes els indrets més destacats de la seva biografia, com ara els colls de Nafré o Querós, on era esperat per batlles i sometents, o la casa on va viure i que li va donar el sobrenom, can Serrallonga.

elcoll-2Travessa imponents i ombrívols boscos de castanyers, alzines, roures i avets, atura’t a sentir el cant dels ocells, agafa’n castanyes… Un cop a l’ermita de la Mare de Déu del Coll, et sorprèn la sensacional panoràmica de l’embassament de Susqueda, als teus peus. A l’hostal del Coll, assaboreix els seus deliciosos cargols, les exquisides gírgoles amb verdures saltejades o el suculent senglar amb castanyes. Amb forces renovades pots reprendre el camí cap a Osor.

el coll-1Un cop ja hi ets, apropa’t al mas La Talaia, una antiga casa de pagès que ha estat rehabilitada com a allotjament rural. Fes un refrescant bany a la piscina o passeja per l’hort: hi trobes ànecs, gallines i d’altres aus de corral. Agafa bolets, herbes o castanyes pel sopar, que pots cuinar tu mateix o mateixa. Si la teva estada és cap a la primera setmana de maig, estàs de sort. L’endemà, acosta’t a la fira del Senglar i gaudeix d’una degustació de tastets de senglar cuinats amb antigues receptes de les Guilleries. Un plaer per als sentits…

Ara et proposem que coneguis l’espai natural Guilleries-Savassona, uns pocs quilòmetres cap a l’oest, ja a la comarca d’Osona. Des de Vilanova de Sau hi menen diversos camins que pots fer a peu. El primer és el sender de gran recorregut GR-2, que puja de manera suau i progresiva fins els emblemàtics cingles de Tavertet. No t’ho pots perdre!!!

tavertetTravessa el pantà de Sau per la mateixa presa i segueix fins dalt de tot. Un cop hi ets, seu i contempla aquest espectacle de la natura. Passeja pels carrers de la rústica població de Tavertet i tasta la cuina tradicional dels cingles a Can Miquel, Can Baró o Can Baumes. Ara et toca desfer el camí… però de baixada, que és molt més agraït. Atura’t a l’hotel La Riba a fer un cafè. Un oasi de silenci envoltat de muntanyes i boscos.

A la tarda acosta’t al club Nàutic del pantà de Sau i lloga un caiac. Rema fins a tocar la punta del campanar de Sant Romà, engolit com la resta del poble per les aigües del Ter quan es va construir la presa, als anys setanta del segle passat. Passeja a cavall pels voltants del pantà. Quan ja en tinguis prou, torna a Vilanova i descansa al mas la Font, un racó de pau envoltat de cingleres, boscos i aigua.

sauAl matí, en havent esmorzat al parador de Vic-Sau, agafa el camí que voreja l’embassament per la part alta i segueix fins el monestir benedictí de Sant Pere de Casserres. Un cop més, et proposem un viatge cap el passat perquè visquis la vida monàstica del segle XI. Penjat en un meandre del riu Ter, en un entorn isolat de gran bellesa natural, ha mantingut la seva essència al llarg dels segles. Passeja pel claustre romànic i per la resta de dependències d’aquest monument històric-artístic i comparteix un àpat en silenci amb la seva comunitat. Fes la migdiada als boscos dels voltants i passeja una estona.

sant pere casserresCom a colofó a la teva aventura, regala’t una experiència gastronòmica al Fussimanya. Enceta la nit amb una fusta d’embotits d’elaboració pròpia amb coca torrada del mossèn, acompanyada d’una amanida Fussimanya. Segueix amb un suculent xai a la brasa o un ànec amb peres i, per postres, unes delicioses lioneses amb nata i xocolata elaborades artesanalment per la casa.

Si ho prefereixes, apropa’t a Cantonigros i tasta l’autèntica cuina slow food de la Catalunya central a Ca l’Ignasi: coca de forner amb carbassó, tomàquet i anxoves; arròs de carxofes i siurenys; melós de vedella amb figues i crema de patates del Bufet Negre, i pastís de xocolata amb crema de vainilla i garrapinyats. Sense paraules…

ca l'ignasiUna altra opció de delicatessen gastronòmica és Ca la Manyana, a Sant Julià de Vilatorta. Torrades amb pa de coca per obrir boca, seguides d’un risotto cremós al parmesà amb bolets i un garrí ibèric rostit segons la tradició de Ca la Manyana. Cuina tradicional catalana de mercat amb innovació, estil i creativitat.

 

Text: © Roger Jiménez – Slowing Catalunya

Fotografia: © Balneari de la Font Vella – Cabanes als arbres – Televisió de Catalunya – Mas Cal Sastre – Hostal del Coll- Ca l’Ignasi 

Advertisements