Image

Emoció tremolenca a la terra dels volcans

La ciutat d’Olot, i la comarca de la Garrotxa en la seva major part, són sinònim de volcans i terratrèmols, tot i que ja fa uns 11.000 anys de la darrera erupció del Croscat, un dels més coneguts de la quarantena de volcans que hi ha al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La mateixa població olotina s’hi va aixecar a la falda del Montsacopa, potser el més popular juntament amb el ja esmentat Croscat i el de Santa Margarida.

FotoFesols-CroscatQuan ja hi siguis a OIot, et recomanem que, abans d’apropar-te als volcans, t’hi acostis al parc Nou, en concret a la Torre Castanys, on s’hi troba el Museu dels Volcans. És fonamental per entendre millor on t’hi trobes i fer-te una idea molt més aproximada de la influència que han tingut els fenòmens sísmics i les pasades erupcions volcàniques sobre la geografia, la història, la cultura, la gastronomia, les tradicions i fins i tot el tarannà dels olotins i garrotxins.

Ara ja pots pujar el Montsacopa i, per si de cas, refugiar-te a l’ermita de Sant Francesc, tal com van fer els olotins el segle XV, quan una sèrie de terratrèmols van destruir parcialment la ciutat. Si en vols més, pots passejar fins els altres tres volcans: la Garrinada, el Bisaroques i el Montolivet.

I si encara no en tens prou i t’agraden les emocions fortes, a l’hora de dinar tasta l’autèntica cuina volcànica de la Garrotxa a La Deu o La Quinta Justa: una exquisida i original carbonada volcànica (carn de vedella guisada amb cervesa i guarnició de bolets), els clàssics fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada o bé una amanida de torrada de farro de Bianya. Per postres una delicatessen: pera caramel·litzada amb ratafia, mató i gelat de xocolata. Et lleparàs els dits!!!

cuina volcanicaDilluns hi ha mercat: vés a la plaça del Mercat i fes-te amb uns embotits garrotxins. Passeja per l’Olot modernista i atura’t a berenar tortell o coca a les pastisseries Cacau o Corbaton. I no t’oblidis de passar per Cal Russet i endur-te una ampolla de ratafia.

coquesPerquè la festa sigui completa, ara toca un sopar dins d’un volcà. Inoblidable. Ha estat un dia emocionant però també esgotador. Abans de pujar a descansar a les habitacions de l’acollidor i comfortable Can Blanc, relaxa’t a la piscina de l’hotel en un entorn tranquil i natural.

L’endemà et proposem una excursió plena de misteri i encant. Als voltants de la capital garrotxina hi ha molts racons màgics, amagats per la immensitat dels volcans. Parlem de les més de 80 fonts, la major part en uns paratges idíl·lics, de somni. La font de la Moixina, amb els seus aiguamoixos, la font de les Tries, de la Deu Vella o la de Sant Roc, van inspirar Joaquim Vayreda, Josep Berga i d’altres pintors de l’Escola Paisatgística d’Olot.

AIGUAMOLLS MOIXINASeu, agafa un paper i un llapis, i tracta de representar la teva pròpia imatge de les fonts. Si no en tens ganes o no t’hi veus prou capaç, escolta la suau melodia de l’aigua i deixa’t anar…

El lloc ideal per recuperar forces és el restaurant Font Moixina, situat en un entorn privilegiat d’harmonia, bellesa, frescor i calma. Abans d’entaular-te, demana’t una Keks Volcànica, una cervesa rossa elaborada amb aigua, malta d’ordi, fajol, blat de moro blanc, flocs de civada, flor de llúpol i llevat. Ara ja pots gaudir plenament d’un àpat volcànic, de mercat i tradicional.

La imagineria religiosa també té molta tradició a la comarca. El Museu dels Sants, amb les seves figures, és el lloc on t’hi has d’acostar aquesta tarda. Observa de ben a prop quin és el procès d’elaboració d’una imatge: des del modelat i el retoc fins a la pintura i la decoració de les estatuetes. I, seguint amb el tema religiós, si la teva estada és cap el Nadal, apropa’t a veure un dels diversos pessebres vivents que hi ha a la comarca. Una mica més tard, al febrer, s’hi celebra la Fira del Fajol.

farina de fajolJa ho saps, si ets per aquí en aquest mes de l’any, observa una demostració de com s’ha de separar el blat de la palla. Després seu i tasta un plat de farinetes. Al vespre, regala’t un sopar romàntic al mas Les Cols Pavellons, a la llum de les espelmes i sota les estrelles, i descansa en un espai contemplatiu únic a la ciutat.

LES COLS 3«Saps on és la fageda d’en Jordà? Si vas pels vols d’Olot, amunt del pla, trobaràs un indret verd i profond com mai cap més n’hagis trobat al món: un verd com d’aigua endins, profond i clar; el verd de la fageda d’en Jordà. El caminant, quan entra en aquest lloc, comença a caminar-hi a poc a poc; compta els seus passos en la gran quietud: s’atura, i no sent res, i està perdut. Li agafa un dolç oblit de tot lo món en el silenci d’aquell lloc profond, i no pensa en sortir, o hi pensa en va: és pres de la fageda d’en Jordà, presoner del silenci i la verdor. Oh companyia! Oh deslliurant presó!».

fageda3El poeta Joan Maragall va immortalitzar aquest excepcional bosc de faigs, potser el més bonic de Catalunya juntament amb les fagedes del Montseny. Des de Can Serra, endinsa’t a peu en les seves perpètues ombres i sent el silenci en pau. Camina a poc a poc, atura’t quan vulguis, deixa volar la teva imaginació o escolta els teus pensaments més íntims. També pots fer el recorregut en un carruatge de cavalls, una manera més descansada de conèixer aquest infinit espai boscós, creat a partir de la combinació d’un terra volcànic i un clima humit.

Quan ho desitgis, reprèn la marxa cap al volcà de Santa Margarida. Puja dalt del cràter i baixa fins l’ermita del mateix nom, tal com ho feien els habitants de la zona a l’edat mitjana, per demanar aigua en temps de sequera o salut en èpoques de pesta. Segueix el recorregut circular, sempre en sentit contrari a les agulles del rellotge, ara cap el volcà del Croscat. 

croscatLes seves formes i aparença volcànica són encara més evidents que l’anterior. Passeja dins del cràter i trepitja el seu característic terra cendrós de color rogenc. Potser ara no és el moment de recordar que aquest va ser el darrer de la comarca que va en entrar en erupció… Si penses que es pot tornar a despertar tot just ara mateix, estigues tranquil o tranquil·la: d’això ja en fa més d’11.000 anys…

Suposo que ja has fet prou gana de tant anar amunt i avall. Entra al restaurant Can Xel i, com no pot ser d’una altra manera, gaudeix plenament de la gastronomia volcànica en un entorn com cal. Enceta l’àpat amb una amanida Garrotxina, elaborada amb embotits propis de la comarca, i segueix després amb una botifarra amb fesols de la veïna Santa Pau.

suquet de fesolsPer postres, un deliciós gelat de tòfona de la Garrotxa amb mascarpone. Passeja una estona pels voltants i, a l’hora de berenar, atura’t a la cooperativa La Fageda i tasta els seus populars iogurts o bé les seves melmelades i gelats. Pots fer una visita guiada a la vaqueria, on hi ha la sala de prepart, els vedells i la sala de munyir, i a la fàbrica, on pots veure com transformen la llet en iogurts i postres.

turismeruralLa teva excursió acaba a l’encissadora població medieval de Santa Pau. T’hi esperen al mas Can Batlle, una imponent casa pairal amb més de mil anys d’història. Els seus amos et volen fer sentir com a casa teva i et tenen preparat un autèntic sopar casolà preparat amb productes del seu propi hort. Cuina slow food en un paratge rural ben slow.

L’endemà, després d’un esmorzar com cal, t’hi acompanyen a veure el salt de Can Batlle, un salt d’aigua artificial construit temps enrere per generar electricitat, o et deixen una bicicleta perquè puguis apropar-te al seu molí o voltar una estona per l’indret.

Fes ara un salt en el temps, fins l’època medieval: passeja pels carrers porticats de Santa Pau, preciosa vila monumental que fou declarada conjunt historicoartístic. Seu una estona a la Plaça Major o Firal dels Bous, entra a l’església gòtica de Santa Maria i deixa’t anar pels seus estrets carrerons fins el Portal de Mar.

santa pau2Si vols al·lucinar una estona i no tens vertígen, puja a un globus i converteix-te en ocell per un dia. Contempla la Garrotxa des de l’aire: els volcans, els boscos de faigs i roures, les fonts i els rierols, els camps de conreu, els masos i els pobles medievals… Ja és hora de tornar a tocar de peus a terra.

G58Fes ara una visita guiada als horts de fesols i conèixer de prop com són conreats. Dóna un cop de mà als pagesos i potser et convidaran a una fesolada, una degustació de plats elaborats amb fesols, les petites mongetes típiques de la zona. Potser tens sort i també pots gaudir de les Jornades gastronòmiques del farro o del fajol, segons l’època de l’any.

fesolsAl vespre, a Cal Sastre et fan despertar cadascun dels cinc sentits: el gust i el tacte amb el seu extraordinari suquet de fesols de Santa Pau amb tripa de bacallà i bolets, l’olfacte i la vista a les habitacions anomenades menta, eucaliptus, romaní o ginesta, des d’on pots contemplar el meravellós entorn natural. I l’oïda, és clar, amb el plaer del silenci com a música de fons.

Agafa ara una bicicleta i fes cicloturisme per la via verda del carrilet, l’antiga via de tren que comunicava Girona amb Olot i Ripoll, fins arribar a la vall d’en Bas. Atura’t i gaudeix de cadascuna de les seves poblacions.

vall d'en bas3A Sant Esteve tens el privilegi de trobar el Crist en Majestat més antic de Catalunya i als Hostalets hi ha un dels carrers més pintorescs del país, amb les seves mates de fesols i panotxes de blat de moro penjades als balcons de les cases, assecant-se al sol. També hi ha L’Hostalet: una delícia en forma de cuina tradicional garrotxina que no et pots perdre.

vaca 20Fes la migdiada al costat de l’ermita de Sant Quintí, un paratge isolat ple de natura i silenci. Continua el teu camí per la vall dels antics remences: Joanetes, al peu del majestuós Puigsacalm, conegut també pel seu pessebre vivent; Sant Privat, sota el vibrant i espectacular salt de Sallent; la vila de Mallol, bressol de Francesc de Verntallat, cap dels remences, els pagesos que s’hi van aixecar al segle XV contra els mals usos dels seus senyors fins aconseguir la seva llibertat amb la sentència de Guadalupe… Viu la història i la natura dalt d’una bicicleta, a poc a poc, sense presses…

sant privat d'en basA Puigpardines entra a l’agrobotiga Verntallat i tasta les exquisides trumfes o els incomparables fajols. La cooperativa agrícola Verntallat ha aconseguit recuperar els conreus tradicionals de la comarca, com el de la patata mora de la vall d’en Bas, sense fer servir adobs ni altres components químics.

Si fas nit a Can Piqué, l’endemà pots passejar muntat en un burro català. I si tries per dormir la finca La Coromina, pots col·laborar en les feines de la granja, com ara donar de menjar les gallines i els conills o fins i tot ajudar en el part d’alguna vaca. Si tens fills i no són gaire porucs, els pots animar a muntar el cavall que hi ha.

La llarga i pausada pedalada per la vall d’en Bas s’acaba al parc de Pedra Tosca de Les Preses, un prodigiós bosc d’alzines originat a partir de la colada de lava del Croscat. Passeja-hi dalt d’un ruc. Un epíleg perfecte per a una estada inoblidable i emocionant a la terra dels volcans.

Text © Roger Jiménez- Slowing Catalunya

Fotografia © Turisme Garrotxa – Les Cols Pavellons

Anuncis