Ja has deixat enrere la platja de Sa Riera de Begur i el camí de ronda et porta a escarpats i ferèstecs paratges com la punta Espinuda i la incomparable cala de l’Illa Roja, un dels primers espais del país on es va practicar el naturisme, el nudisme en companyia, a les acaballes del franquisme. Atura’t en aquest idíl·lic indret a contemplar l’espectacle de l’arribada d’un nou dia. Després despulla’t de tots els teus prejudicis i fica’t a l’aigua… Mai no oblidaràs aquest moment màgic.

illa rojaSegueix amb el teu viatge al país slow fins la platja del Racó i, per fi, la platja de Pals. Et sorprèn trobar-te amb una de les platges mes llargues i espectaculars de la Costa Brava, amb les seves característiques dunes i pinedes. Aixeca el cap i mira cap a l’horitzó: hi trobes les illes Medes, paradís natural que ha esdevingut la Meca del submarinisme a casa nostra. Si en tens ganes, fes-hi una capbussada i descobreix les meravelles amagades sota les aigües. O bé deixa’t conduir per la marinada i llisca sobre les onades amb una taula de windsurf.

Torna a la terra. Agafa una bicicleta i passeja per les basses d’en Coll, aiguamolls que formen part de la reserva natural del Baix Ter. Aparca la bici a l’observatori d’aus, treu els prismàtics i espia els moviments del martinet menut. Torna-hi i travessa lentament, sense presses, els infinits arrossars de Pals. Conreat des de fa més de 500 anys, l’arròs ha esdevingut, a més d’una de les principals fonts d’ingressos, un dels emblemes de la població empordanenca.

basses palsAtura’t al molí de Pals, un dels més antics d’Europa que encara està en funcionament, i observa de prop com és el procès d’elaboració de l’arròs. Fes-te amb un sac d’arròs ecològic de la família Parals, un dels millors del país, i comparteix amb ells una paella única al món. Si encara en vols aprendre més coses sobre l’arròs, puja dalt del trenet del Xiulet, que també t’ofereix una visita guiada al museu de la Confitura, on pots participar en el procès d’elaboració, concretament en la cocció final, i després gaudir d’una degustació de diferents confitures.

arros moli palsSegueix el teu viatge cap a l’interior, fins als masos de Pals. Es tracta d’un conjunt de masies fortificades de gran valor arquitectònic, algunes d’elles originàries del segle XVIII. Una mica més amunt i ja hi ets… a la incomparable vila medieval de Pals, penjada dalt del Puig Aspre. Declarada conjunt històric i artístic, els seus estrets carrers i les seves antiquíssimes cases et transporten a la llunyana Edat Mitjana, quan la vida encara seguia el curs del Sol i la Lluna. Ara, al segle XXI, estem redescobrint un món lent i tranquil que ja existia i havíem oblidat, primer amb la revolució industrial i després amb la irrupció de les noves tecnologies. Amaga el teu smartphone al fons de la motxilla i camina sense rumb sobre les pedres centenàries.

pals 3Entra a l’església de Sant Pere i en sortiràs amb una lliçó d’història de l’art: romànic, gòtic, barroc… tots els estils s’hi barregen i complementen en un monument que ha contemplat el pas dels segles. Surt a l’exterior, alça el cap i contempla embadalit la joia de la corona: el campanar, més conegut com la Torre de les Hores. Envoltada antigament de muralles, de l’antic castell ja només en resten quatre testimonis: les torres d’en Ramonet, d’en Rom, d’en Xinel·lo i de l’Hospital. Si t’agraden la història i el mar, acosta’t a Ca la Pruna, casa fortificada del segle XV, on hi ha el museu d’Arqueologia Submarina.

Gaudeix ara d’una panoràmica única de la plana de l’Empordanet, el Petit Empordà. Seu al mirador com sovint ho feia en Josep Pla. L’escriptor de Palafrugell n’estava molt de Pals, des d’on admirava el seu país: «L’Empordanet s’ha de veure des del Pedró de Pals […]. El contrast que ofereix des d’aquest lloc el mar de la platja i les Illes Medes; les muntanyes erosionades del massís del Montgrí, el verd fort, dels arbres de fulla perenne, suros i pins dels contraforts de les Gavarres i la plana de cultiu, amb la botànica de l’últim curs del Ter que li serveix de marc, tot això formant una gran cassola de forma viva, crea un conjunt d’una gran bellesa.»

la vila palsJa és l’hora de dinar… Els palsencs i palsenques n’estan molt cofois del seu arròs. Fins i tot hi ha una campanya gastronòmica de la cuina de l’arròs, on pots aprendre diverses receptes arrossaires. Un dels plats més típics és l’arròs a la cassola, acompanyat d’una esqueixada de bacallà o d’una escalibada, que pots tastar a La Vila o a Ca la Teresa. Si t’has decidit pel primer, un suquet de peix fresc del port de Palamòs per obrir boca. I si ets al segon, demana les increïbles croquetes de rap casolanes i per postres, una sorpresa: l’original i deliciosa poma al forn amb botifarra dolça. Un plaer slow food per a tots els sentits.

can pere niSi el teu viatge és al mes d’agost, a la tarda viu la festa major amb els veïns i veïnes de la vila i al vespre apropa’t a la Fira de Vins i fes un tast dels frescos i saborosos blancs de la DO Empordà. Després de tanta disbauxa retira’t a Can Pere Ni, un oasi de pau i tranquil·litat situat als Masos de Pals. Aquesta masia del segle X fou restaurada per Pere Puig i Maria Sucarrat i esdevingué la primera casa de turisme rural de les comarques gironines. Els seus néts continuen la tradició familiar: es dediquen al conreu de l’hort i a la ramaderia. Cull enciam, tomàquets i pebrots i prova a fer-te una amanida per sopar… Segur que mai no n’havies menjat una com aquesta! I per acabar el dia, un refrescant bany a la llum de la lluna. Ara que ja has trobat el paradís slow, t’en pots anar a dormir ben tranquil. Bona nit.

Text: © Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: © Turisme Pals – Estartit TV – Can Pere Ni – La Vila de Pals – El Molí de Pals

 

Advertisements