Ciutat monumental amb una història mil·lenària, Morella ha estat romana, àrab, assetjada i guanyada pel Cid i després vila reial del regne de València. A tots i cadascun dels seus racons hi trobes les esències originals, i les seves gents mantenen vives les seves arrels: les mantes, els flaons, el Sexenni… Vila medieval del segle XXI, la capital de la comarca dels Ports és la seu del Convivium Tossal del Rei i aspira a formar part de la xarxa de ciutats slow.

La primera imatge de Morella et quedarà gravada a la retina per sempre mai més: en primer terme les muralles, per sobre, les cases arrenglerades en forma de serp, i el castell dalt de tot, amb una curiosa forma de piràmid invertida. El primer que hauries de fer és aturar-te i contemplar la vila de lluny, millor a primera o darrera hora del dia, o potser a la nit, amb un castell il·luminat estelar.

ImageAra ja et pots apropar fins el peu de les muralles. Entra per la porta de Sant Miquel i trepitja a poc a poc, sense presses, les seves pedres mil·lenàries. Camina pels històrics carrers de Juan Giner i Mare de Déu del Pilar fins arribar a Blasco d’Aragó, el més emblemàtic de tots. Les seves boniques porxades esdevenen un càlid refugi els glaçats vespres de l’hivern i t’ofereixen una refrescant ombra els tòrrids migdies de l’estiu. Seu i deixa passar el temps. O fes petar la xerrada amb algun morellenc o morellenca.

Amb una mica de sort et convidaran a visitar una de les joies de la vila: la Basílica Arxipestral de Santa Maria, un dels temples gòtics més esplèndids de l’antic regne de València. I després potser et conviden a fer un tast dels saborosos formatges elaborats amb llet de les ovelles dels voltants.

Atura’t a Slowers, treu-te les sabates i fes-te amb unes espardenyes d’estampats molt bonics. Sentiràs les pedres als teus peus com les han sentit els morellencs al llarg dels segles. Pica a la porta del convent de Sant Francesc i demana’ls que et deixin entrar al claustre. Un cop ja hi ets, tanca els ulls i deixa’t anar. Dedica una estona a la meditació o la pregària. O a escoltar el silenci.

ImageContinua el teu camí. Puja dalt del castell com ho va fer el Cid i contempla embadalit una de les panoràmiques més espectaculars de la comarca. Fes volar la imaginació i tracta de sentir el mateix que els defensors del castell quan s’apropaven els enemics… Torna al segle XXI. Tant d’exercici físic i mental t’ha fet venir la gana. Tasta la deliciosa tòfona negra dels Ports al Mesón del Pastor. Si prefereixes emocions gastronòmiques fortes, tria el Cardenal Ram. Olla morellana i conill amb tòfones, per exemple, amb una collà, la quallada de llet d’ovella, per postres. La cuina dels Ports de sempre.

ImageA la tarda, entra en algun dels tradicionals telers que encara hi ha als carrers dels voltants de l’església i aprèn a fer una manta morellana o, si tens fred, un gruixut jersei de llana. Una lliçó de patchwork que mai no oblidaràs. Per berenar, no ho dubtis: els deliciosos flaons celestials, una mena de pastissets elaborats amb mató. Aprofita el dolç moment i fes també un tast de mel.

ImageSi el teu viatge coincideix amb el tercer diumenge del mes d’agost del 2018 (o del 2024, 2030, etc.), dansa amb els torneros, llauradors, teixidors o les gitanetes durant el Sexenni, festa que se celebra cada sis anys en honor de la Mare de Déu de Vallivana, la patrona de la ciutat. Si ho prefereixes, passeja pels seus carrers guarnits o fes una relaxant passejada a l’Alameda o al costat de l’aqueducte, sota la imponent figura del castell.

ImageA l’hora de sopar, la Casa Roque de tota la vida. En un edifici del segle XVII, Roque Gutiérrez et convida a gaudir amb els cinc sentits de la cuina de la tòfona. Per postres, arrop i tallaetes, un clàssic dels dolços valencians. Per descansar, tria El Molí d’en Pi, un antic molí de gra del segle XIV restaurat com a hotel rural. Si ets a l’estiu, dormiràs a una hamaca sota les estrelles. En cas contrari, en un còmode llit ben calentet, prop de la llar de foc. L’endemà, fes un bon esmorzar amb una llesca de pa torrat amb oli i tomàquets de l’hort i un got de llet de les ovelles que hi campen als voltants del mas. Has d’agafar forces per caminar.

ImageSurt de la vila i passeja pel bosc de Pereroles i, si en tens ganes, camina fins els pobles dels voltants: Forcall, Herbeset, Xiva, La Pobleta… Recupera forces amb les exquisides croquetes casolanes del Mesón de la Vila, a la plaça Major de Forcall o, si ho desitges i tens prou forces, torna a Morella a dinar un menú de temporada al Daluan, elaborat amb productes frescos i acompanyat de bons vins locals. Per postres, una casolana collà de llet d’ovella.

ImageA la tarda, pren-t’ho amb calma i ves a casa dels primers morellencs. Les coves de Morella la Vella amaguen autèntiques obres d’art en forma de pintures rupestres d’estil llevantí. Al vespre, apropa’t a la Fábrica Giner, antiga nau tèxtil reconvertida en casa de turisme rural. Relaxa’t al jardí o diverteix-te al parc d’aventures Saltapins.

El teu darrer dia a Morella agafa la bicicleta i passeja al llarg de l’anella de Morella, circuit de cicloturisme que forma part del camí del Cid. Atura’t a dinar a Olocau del Rei. Descansa i passeja pel seu bell nucli urbà d’origen medieval. Fes un bon àpat al Mesón del Rey. A la nit, ja de tornada, contempla les estrelles i els planetes ben de prop a l’observatori astronòmic.

ImageQuan ja en tinguis prou de tant viatge a travès de l’espai sideral, torna al planeta Terra i descansa en una de les habitacions de les Cases dels Gasulla, a Xiva de Morella. Potser somiaràs que viatges en una nau espacial fins la Lluna, Mart o encara més lluny… Però segur que sempre recordaràs aquest viatge a una vila de somni.

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Morella Turística / Cases dels Gasulla

Anuncis