Senderisme slow al Montseny

Comença la teva passejada a La Garriga, tradicional porta d’entrada meridional al Parc Natural del Montseny. Vila termal des dels temps dels romans, durant les primeres dècades del segle XX La Garriga esdevingué un centre d’estiueig popular entre la burgesia de Barcelona, qui hi anava a tastar les seves aigües medicinals. Camina per l’elegant i senyorial Passeig i atura’t a contemplar les magnífiques torres d’estil modernista i noucentista que hi ha a banda i banda, testimoni de la brillant història recent de la població.

Si vols conèixer l’arbre monumental més gros de Catalunya, apropa’t fins la veïna població de Cànoves i des d’allà camina per l’obaga vall de Vallfornès fins el Castanyer Gros d’en Cuc. Amaga’t a l’immens forat del seu interior i, en silenci, escolta el batec del seu vell cor. Després d’una bona excursió toca un merescut descans.

2-Castanyer-Gros-den-CucEntra al Gran Hotel Balneari Blancafort, emblema de les aigües termals garriguenques, i gaudeix com un gran senyor o senyora d’una sessió d’hidroteràpia amb propietats mineromedicinals. Seu en un llit d’aigua i després relaxa’t al templarium o belluga’t una mica al natatorium. Tanta aigua et fa venir gana. Seu al restaurant D’Ors Gourmet, al mateix hotel, i tasta una cuina original i creativa elaborada amb productes de mercat i de temporada: bolets del Montseny a la tardor, escudella barrejada a l’hivern, amanida fresca amb tomàquets i enciam dels horts garriguencs a la primavera, acompanyada de pa torrat amb oli d’oliva i anxoves de l’Escala…

Quan hagis reposat l’àpat, apropa’t a l’estació i agafa el primer tren en direcció nord. Baixa a Figaró, la primera parada, i pren el sender PR C-33, indicat amb marques de color groc i blanc, que et porta als cingles de Bertí. Enfila’t dalt de la Trona i segueix fins l’emita de Sant Pere de Bertí, planant damunt els impresionants penya-segats com una de les aus rapinyaires que hi viuen.

DSC_0342Segueix ara les marques vermelles i blanques del GR-5, sender de gran recorregut que travessa el Montseny de llevant a ponent (o a l’inrevès, tant se val). En direcció contrària al recorregut de la popular travessa Matagalls-Montserrat, baixa fins la vall del Congost i atura’t a l’ermita de Sant Pere de Valldeneu, al peu dels cingles.

IMG_1620Un indret de pau i solitud que convida a la reflexió i la meditació. Continua per la pista que duu a l’Abella, un dels dos nuclis urbans que formen part del municipi de Sant Martí de Centelles, encimbellat pel castell de Sant Martí. En un trencall hi ha Can Canal. Tasta-hi els canelons o les croquetes de l’àvia, amb una torrada d’escalivada. De segon, un bon bistec de la tendra vedella que pastura als prats sota els cingles. Si vols, t’hi pots acostar i donar de menjar als rucs que hi campen.

DSC_0386Continua el teu camí, sempre seguint les marques blanques i vermelles, travessa l’Abella pel carrer de l’estació, travessa el pont que l’uneix amb Aiguafreda i endinsa’t a la riera d’Avencó. Visita els pous de glaç i fes un àpat ben original a El Desmai: cangur amb allioli. Cuina australo-catalana al Montseny! Ara que ja has agafat forces, pots pujar, xino-xano, el Tagamanent. Una hora i escaig de camí i ja ets a l’església de Santa Maria de Tagamanent, actualment en fase de restauració.

1004686_227843887382337_2069997980_nFes un pícnic a la seva ombra, o passeja pel Parc Etnològic i apropa’t a la masia El Bellver, restaurant compromès amb la cuina slow food. Al seu bufet lliure hi trobes verdures i fruta ecològica, les millors carns de xai de la Calma, pa fet a la mateixa casa i postres de l’obrador propi. Un cop hagis acabat, ves fins la Casa Museu l’Agustí. En aquest museu etnològic hi trobes les antigues corts de vaques i xais, la cuina, el menjador i les cambres dels pagesos que hi vivien, a mitjans del segle XIX.

Una mica més amunt comença el Pla de la Calma, un altiplà únic a les nostres contrades, a uns 1.200 metres d’alçada. Travessa-ho de cap a cap sense presses, mentre gaudeixes d’un espai natural únic, dominat per grans extensions de prats esquitxats de brucs i falgueres. Al camí potser t’hi trobes amb algun ramat de les ovelles que hi pasturen. A l’estiu dorm al ras, un bívac, sota la pluja d’estrelles o a la llum de l’esplèndida lluna plena.

wpid-dsc_0351.jpgA l’altre extrem del pla comences a perdre alçada fins arribar al Collformic, port de carretera on hi ha el restaurant del mateix nom. Fes un bon esmorzar d’autèntica cuina casolana de la terra: torrades amb escalivada, botifarra amb mongetes i crema catalana. Ara tens diverses opcions: o bé puges el Matagalls, cim emblemàtic del Montseny i un dels clàssics de l’excursionisme català, o bé baixes per la carretera amb bicicleta o, si això no pot ser, automòbil (millor si aquest funciona amb electricitat o és un híbrid) fins El Brull, a la vessant osonenca, o el poble del Montseny, cap al Vallès Oriental.

wpid-dsc_0360.jpgSi optes per caminar una mica més, tens l’immens plaer i honor de pujar el Matagalls, mite de generacions de muntanyencs i muntanyenques. Baixa per l’altra banda, cap a Sant Marçal, sota una de les més impressionants i extenses fagedes que hi ha a Catalunya. Al coll Pregon, gairebé l’única clariana de tot el camí, pots continuar en la mateixa direcció o bé desviar-te i baixar fins l’hotel Sant Bernat, un paradís enmig de la natura. Amb una mica de sort, et rebrà algun dels enormes i pacífics gossos de la raça santbernat que hi viuen. Al matí, gaudeix d’un bon esmorzar a l’agradable i assolellada terrassa de l’hotel, amb el proper Turó de l’Home com a convidat d’honor.

wpid-dsc_0394.jpgSi, en canvi, has seguit fins el coll de Sant Marçal, arribes a l’hotel del mateix nom. Gaudeix del seu jacuzzi en una capella del segle XI i descansa en una de les antigues cel·les dels monjos franciscans que hi pregaven amb la imponent mola rocallosa de les Agudes a la teva esquena. L’endemà et convidem a passejar per Viladrau, la vila de les fonts i les senyorials mansions. A la tardor, tasta el cep blanc a la Fira de la Castanya o gaudeix de la cuina tradicional catalana a l’hostal Rosell, entaulat en un menjador decorat amb vitralls modernistes. A la tarda, passeja-hi i tasta la famosa aigua de Viladrau a les fonts del Noi Gran, l’Oreneta o les Tres Roses. Descansa al Xalet La Coromina, un hotelet i alhora molt acollidor i familiar.

988847_241647812685070_479543562_nAmb el matiner cant del gall, baixa per la riera d’Arbúcies com ho feren els escamots de Viladrau tres-cents anys enrere i puja fins el castell de Montsoriu, antiga residència dels senyors feudals de Montsoriu i «un dels més bells e nobles del món», tal com fou descrit l’any 1285 pel cronista reial Bernat Desclot.

Si encara tens forces i ganes, et convidem a una darrera passejada pels boscos del Montseny. Des de la fresca i ombrívola font de Passavets, a tocar de Santa Fe de Montseny, puja per l’avetosa més meridional d’Europa fins el Turó de l’Home, cim del massís amb els seus 1.706 metres. Des de dalt tens una panoràmica excepcional que arriba fins la mateixa ciutat de Barcelona i, en els dies més clars, l’illa de Mallorca. El millor punt i final a una plàcida excursió slow per un dels parcs naturals més bells del país.

Text i imatges Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Advertisements