Montsant11

Després de tanta disbauxa enogastronòmica, toca la penitència… Deixa enrera Siurana i acosta’t a Ulldemolins, als peus del Parc Natural de la Serra de Montsant. Abans de posar-te en marxa, fes un bon esmorzar a la Fonda Toldrà. Ara ja pots començar a caminar. En primer lloc, has de trobar les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut (GR) 65-5, una branca del GR 65, el Camí de Sant Jaume que des de Tarragona enllaça amb el camí principal a Logronyo, a través de l’antiga via romana que unia Tarraco amb Caesaraugusta, l’actual Saragossa.

santa magdalenaEl teu pelegrinatge per l’obaga del Montsant ja ha començat. Et sents transportat als temps dels ermitans que varen triar aquest solitari i encissador indret per trobar-se més a prop de Déu. Fes la primera aturada a l’ermita de Santa Magdalena, coneguda com «la catedral del Montsant» per les seves dimensions. Segons la tradició, aquesta fou fundada per Fray Julián, religiós que va arribar aquí en un acte de penitència, duent una imatge del Sant Crist a les seves espatlles. La imatge es troba a la cripta, sota l’altar major de l’església.

Si encara no has trobat el que vols, segueix el teu camí fins la segona ermita, la de Sant Antoni. Inicialment dedicada a Santa Bàrbara, al seu costat hi ha una font d’on raja una aigua suposadament miraculosa, ja que la llegenda diu que retorna la salut a qui l’ha perduda. Si vols fer-hi nit, pots dormir al refugi de l’ermita de Sant Antoni.

ErmitaSantAntoni0Fa molta calor? Si continues una mica més el camí, a les Cadolles Fondes, uns gorgs esculpits a la roca per la força de les aigües, t’hi pots refrescar. Fes un àpat i descansa una estona a l’ombra d’un pollancre o un freixe, tot escoltant en silenci la remor del riu. Quan vulguis, pots reprendre el teu viatge interior.

cadolles fondesSegueix la riba del Montsant i endinsa’t al congost de Fraguerau, la vall del silenci. La foscor es torna llum quan, a la fi, pots albirar l’ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau, enigmàtic indret va viure el darrer anacoreta del Montsant. La casa del ermità encara hi és, al costat de l’església. Si ho desitges, t’hi pots quedar tu també. Una estona, unes hores, un o dos dies, el que et calgui… Potser hi trobaràs la resposta als teus dubtes o, en qualsevol cas, t’hi pots dedicar a la meditació o a la mera contemplació.

fraguerauUn cop t’hagis retrobat amb tu mateix i decideixis reprendre el camí, tens dues opcions: o bé seguir el GR, que fa una ruta circular, fins Ulldemolins, o bé desfer el camí fins Santa Magdalena i, un cop allà, agafar el GR 7-1 en direcció sud i després el GR 7-4 cap a l’est, fins la població de Cornudella de Montsant. Si has triat aquesta segona ruta, a Cornudella pots sopar un menú de maridatge amb vins de la DO Montsant en una antiga serradora i tens llit a la Fonda El Recó. Més coneguda com l’Hostal del Recó, era l’antiga parada i fonda dels carreters. També tens al teu abast diverses cases rurals: pots triar entre La Vileta, Casa Estivill, Cal Giral o Mas del Salin .

mare deu montsantL’endemà, amb les forces renovades, ens apropem a l’ermita de Sant Joan de Codolar i, des d’allà, ens enfilem al punt més elevat de la serra, la Roca Corbatera. Hi ha una alternativa més suau: des d’Albarca segueix el camí dels Hostalets i, a travès del Grau Gran, arribes a la Roca Corbatera. En una cruïlla a la dreta des dels Hostalets, en poca estona arribes a la Mare de Déu de Montsant, l’ermita més elevada de la serra, a més de mil metres d’alçada. Des d’aquest indret, les pregàries dels ermitans probablement arribaven millor al cel… Si hi passes la nit, tens el privilegi de contemplar un meravellós espectacle d’estels, galàxies i altres cossos celestials. El Montsant ja és teu per sempre mai més…

Textos: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Turisme Priorat

Anuncis