priorat

Un tast del Priorat

Falset, la capital de la comarca, és el punt de partida del teu «enoviatge» al Priorat. Passegeu per les porxades de la plaça de la Quartera i pareu atenció a dos palaus renaixentistes: el dels Ducs de Medinaceli, que acull l’Ajuntament, i el dels Comtes d’Azara o Casa Gran, la seu del Consell Comarcal del Priorat. El mercat és el dimarts… Si tens sort i la teva visita és el segon dia de la setmana, atura’t a les parades del mercat i fes-te amb alguna ampolla del millor vi i oli de la comarca. I si fas el teu viatge el primer cap de setmana del mes de maig, deixa’t anar i gaudeix de la Fira del Vi.

Si no fas el teu viatge al maig i tampoc no és dimarts, no pateixis. Et convidem a una visita guiada amb degustació al Celler Cooperatiu, un dels principals eixos vinícoles de Falset. Féu un tast dels superbs vins de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat o de la Denominació d’Origen (DO) Montsant en un dels cellers més representatius de Catalunya, ubicat en l’edifici modernista obra de Cèsar Martinell, deixeble del genial Gaudí.

images (2)A l’hora de dinar, apropa’t a l’Hostal Sport, un clàssic de la cuina tradicional prioratina… Demana’t unes mandonguilles amb carxofa i després peus de porc o el pollastre camperol al vi del Priorat. Per postres, una sorpresa: el ritual del vi, un plaer que mai no oblidaràs. Ara et toca fer una obligada migdiada i recuperar forces per pujar al Castell del Vi, museu enològic que ocupa l’antic castell medieval dels comtes de Prades. Fes-hi una passejada per la cultura del vi prioratí.

doprioratEl teu aterratge a la comarca del vi ha estat molt intens… Fes un sopar slow food al Quinoa i si ets un amant de l’agroturisme, retira’t a descansar a Les Quimeres o a Casa Fontanals. Un relaxant bany a la piscina, a l’estiu, o bé una estona de lectura o de conversa davant l’agradable escalfor de la llar de foc, si t’hi trobes a alguna de les glaçades nits de l’hivern prioratí. L’endemà fes un bon esmorzar. Avui hi ha una bona caminada fins a Gratallops.

enoturisme_priorat_-_excursions_prioratTot seguint les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR-174 o bé agafant una drecera més directa, el camí antic de Falset a Gratallops, posa’t en marxa i travessa el mar de vinyes i oliveres que és aquesta comarca. Si et fa mandra caminar, també pots fer la ruta amb bicicleta.

Si has triat la primera opció, una aturada obligada són les famoses mines de Bellmunt. Abans de continuar el teu camí, fes un àpat a Cal Quel o a L’Economat de les Mines. Tasta-hi la badejada, un guisat de fesols amb badejo (bacallà). Tradicionalment, aquest plat és cuinat pels homes del poble el darrer dia de la Festa Major dels Innocents, el 30 de desembre, quan als carrers de Bellmunt s’hi celebra el dinar popular conegut com «La Badejada».

gratallopsLa segona ruta és molt més curta. A tot estirar, en un parell d’hores ja ets a Gratallops. Entra per l’Arc de Pedra i passeja pel carrer Major, fins la Casa dels Frares. Seu i descansa una estona. Quan vulguis, acosta’t a la Vinícola del Priorat, la cooperativa agrícola que agrupa la producció de diversos pobles, com el Lloar, la Vilella Baixa i la Vilella Alta.

Al Cellers de Gratallops deixa’t sorprendre pel seu menú Fira del Vi: coca de botifarra, poma i fruits secs, filet de porc o xai a baixa cocció especialitat del xef… amb postre sorpresa i una copa de Gratallops blanc. Al vespre, acosta’t a Cal Llop. Descansa en l’antic graner, avui reconvertit en la suite principal.

1-5-CartoixadScalaDeifrontal72pp1El tercer dia agafa la bicicleta o camina a peu fins la Cartoixa d’Escaladei, l’autèntic bressol del Priorat (de fet, el nom té les seves arrels al Priorat que s’hi va fundar, el segle XII). De l’antiga construcció religiosa només s’aguanten dretes l’arcada principal d’entrada, flanquejada per xiprers, i algunes de les antigues cel·les dels monjos, que varen ser els primers viticultors de la zona. Atura’t i escolta el silenci, tal com segurament ho feien els religiososa a l’hora de parlar amb Déu. Recorda aquest fet cabdal en la història de la comarca amb un tast als Cellers d’Scala Dei i un dinar enològic al Celler La Conreria d’Scala Dei.

scala deiPer cloure el tercer dia, que per anar bé hauria de tenir lloc a mitjan setembre, viu la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga, a la veïna Poboleda. Posa’t una gorra, una camisa vella i pantalons curts i pren part en la collita amb els poboledans i poboledanes o trepitja el raïm a l’antiga, com es feia abans, sobre les barriques de fusta.

turisme-priorat-home1siuranaEl teu esforç es veu recompensat amb un merescut sopar i descans al Populetus. De bon matí, torna a pujar a la bicicleta i passeja entre les vinyes i oliveres fins el poble de Siurana, la darrera etapa de la teva estada «eno-oliturística» al Priorat. Seu dalt del penya-segat on hi ha les restes del castell àrab i contempla l’espectacle del llegendari Salt de la Reina Mora. Després passeja pels encissadors carrers del poble i entaula’t a Els Tallers. Enceta la temporada de la tòfona amb un menú especial. Un plaer per als sentits.

oliCom a colofó, apropa’t a algun dels molins d’oli prioratins i, si en tens ganes, col·labora en les tasques de la collita de l’oliva arbequina, fruit «mare» del fantàstic oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana. Un deliciós i saborós punt i seguit al teu viatge al Priorat, que continuarà amb la penitència eremítica a la serra del Montsant.

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Turisme Priorat

Advertisements