pertusaEl punt de partida és Balaguer, la capital de la Noguera. Agafa el tren dels llacs. Puja-hi amb una bicicleta: si pots i et vé de gust et proposem fer també cicloturisme. Des de la finestra, gaudeix del paisatge i deixa’t enlluernar pels imponents rocams i cingleres del Prepirineu, i al fons, els pirinencs cims emblanquinats a l’hivern, que s’apropen de manera progressiva. Baixa del tren a l’estació d’Àger, a la vora del Noguera Pallaresa. Una curta i relaxant passejada amb bicicleta et duu fins la vall d’Àger, la teva destinació i punt de partida de l’excursió a l’asprament salvatge serra del Montsec.

Entra al poble d’Àger per algun dels tres portals de les muralles i trepitja les mil·lenàries pedres dels carrers medievals, recargolats al voltant del castell del segle XI erigit per Arnau Mir de Tost al segle XI, sobre les restes d’una antiga fortalesa romana del segle IV. Seu al claustre de la Col·legiata de Sant Pere i medita sobre tot plegat. Potser hi trobes les respostes als teus dubtes existencials…

agerAra que ja has alimentat la teva ànima, fes el mateix amb el teu cos amb un reparador àpat a Cal Maciarol. Tasta-hi l’autèntica cuina casolana de muntanya envoltat de natura, en un ambient familiar: un suculent guisat de porc senglar o un memorable trinxat són algunes de les millors opcions. A mitja tarda, agafa els prismàtics i dedica una estona a embadalir-te amb les maniobres del trencalòs o l’àguila daurada, sobre el fotogènic marc de fons dels impressionants penya-segats del Montsec.

Al vespre, quan ja sigui fosc, contempla en el silenci de la nit la immensitat estelada del cel des del Centre d’Observació de l’Univers o, si no tens ganes de bellugar-te més, des de l’observatori astronòmic de la casa. Si en vols aprendre encara més sobre l’Univers, a Cal Maciarol també en fan cursets d’astronomia.

L’endemà, fes un bon esmorzar i puja dalt de la bicicleta fins al poble veí de Corçà, punt de partida de la caminada per l’espectacular Congost de Mont-rebei. Segueix les marques blanques i vermelles del sender de gran recorregut GR-1 i puja fins l’ermita de la Pertusa. Seu una estona i grava el paisatge a la teva memòria o, si en tens traça, tracta de fer un esbòs artístic. Tindràs un record més entranyable que qualsevol foto del mòbil o la tauleta.

congost montrebeiContinua a travès del llarg passadís natural excavat sota la pedra al llarg del temps. Si no tens vertígen, atura’t en algun dels miradors i mira cap avall. Impressionant!!! Arriba fins la Cova Colomera o Cova de les Gralles, un dels nombrosos avencs de la serra, i endinsa’t en aquesta o en alguna altra de les cavitats calcàries del Montsec, un dels bressols de l’espeleologia catalana, com ara el Graller Gran del Corralot, considerat l’avenc més gran de Catalunya, el Forat de l’Or i la Cova dels Muricecs al Congost de Terradets o la Cova Negra, també a Mont-rebei. Una bona opció de turisme actiu

La teva excursió finalitza al Pont de Montanyana. Ara, si encara et queden forces, pots baixar fins l’aigua i fer el camí a l’inrevès dalt d’una piragua o un caiac. Tindràs una perspectiva ben diferent del congost, encara molt més alt i majestuós des de baix. Si fa molta calor, no dubtis a fer una refrescant remullada.

caiacSi t’agraden els ocells, a la Serra del Montsec tens l’oportunitat de veure l’àguila daurada o el trencalòs en alguna de les rutes ornitològiques que et porten fins als llocs més idonis per a l’observació de les aus. I si tens ganes de volar i planar sobre les muntanyes com aquestes, atreveix-te amb el parapent. De ben segur que no ho oblidaràs mai…

casa mercePer dinar, apropa’t a Fontdepou, on hi ha el restaurant Casa Mercè. Cuina de la Noguera d’autor elaborada amb productes de proximitat i de temporada, autèntic slow food de les Terres de Lleida a la vall d’Àger. Mercè Camins ens delecta amb receptes tradicionals preparades de forma artesanal: torradetes d’all i oli de codony, una tapa d’olives arbequines i una crema de carbassa ecològica, seguit d’un exquisit filet de bou, uns peus de porc farcits o el sensacional guisat de perdiu «casa Mercè», regat amb un excel·lent vi negre del Monestir de les Avellanes (DO Costers del Segre), fruit de les vinyes conreades pels germans maristes des de fa més de cent anys.

monestir avellanesPer postres, codony artesanal amb formatge d’Àger i, com a cirereta, un pastís casolà de xocolata fosa. Per fer-ho baixar, unes ametlles garrapinyades amb ratafia catalana i una passejada tranquil·la en silenci monacal pel claustre de l’esmentat monestir, a Ós de Balaguer.

Fes nit al mateix Monestir de les Avellanes o bé torna cap a la vall d’Àger per dormir a Casa Ros, a Agulló. Si t’has decidit per la primera opció, pots gaudir d’una experiència enoturística. La segona alternativa et permet tastar ametlles, avellanes i nous de la comarca, torrades o garrapinyades, totes de collita pròpia. Si tens prou confiança i sou a la tardor, demana’ls si pots collir els fruits amb ells. També t’hi pots apropar a les ovelles que hi pasturen als voltants del mas.

ametllersEl darrer dia, et convidem a una excursió al Congost de Terradets, porta d’entrada al Pallars Jussà que talla la serra en dues parts: el Montsec d’Ares, a ponent, i el Montsec de Rúbies, cap a llevant. Si ets agossarat i tens prou habilitat, prova d’enfilar-te per les seves parets. En acabada la caminada, pots recuperar forces al Restaurant del Llac. Cuina tradicional i de temporada amb tocs d’autor…

terradetsFes la migdiada en alguna de les habitacions de l’Hotel Terradets, amb vistes a l’embassament del mateix nom. A la tarda, pots relaxar-te a l’aigua amb un caiac o bé aprendre receptes de cuina del Pallars i, a l’hora de berenar, tastar un sensacional formatge artesanal elaborat amb llet d’ovella del Pallars. Potser ja és hora de tornar a casa, però segur que hi tornes algun dia!!!

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Consorci del Montsec – Monestir de les Avellanes – Casa Mercè – Montsec Activa

Anuncis