sant andreu llanars A Prats de Lluçanès, cap i casal de la comarca del Lluçanès (encara que oficialment pertany a Osona, té una identitat i una cultura pròpies), comença la teva ruta a la terra de les ermites, les bruixes i els bandolers. Fes una passejada amb història pel rovell de l’ou de la comarca: la Farinera,«la farmàcia» o Ca l’Andreuet, la Torre Malla, Cal Bernat, l’església de Sant Vicenç… fins la plaça Vella.

Detura’t i balla amb els pradencs i pradenques la Trencadansa o el Contrapàs. Quan ja no puguis més, entra en algun dels tallers de fusteria de la població i observa com s’hi treballa la fusta. Si encara en vols saber més sobre l’indret, endinsa’t al passat al Museu Municipal Miquel Soldevila.

trencadansaAra toca un bon àpat lluçanenc al familiar Cal Baumer, on la Maria Mercè et fa fruir amb una sensacional cuina casolana: escudella barrejada, carn d’olla, pollastre de pagès amb prunes i pinyons, pilotilles amb peres, vedella amb bolets…  Tot ben regat amb un Solergibert amb D.O. Pla de Bages. Tu mateix o mateixa en pots triar el vi que més t’agradi al seu propi celler. Per postres, un gelat de torró amb raig i mig de ratafia de Cal Vilardell i després un bon tallat o un tè a l’emblemàtic Cafè Orient.

cal baumerA la tarda, seu al costat de les Tres Fonts o davant d’un bon foc amb el Quixot, on hi surt el mític Perot lo Lladre o escolta d’altres històries de bruixes i bandolers de la comarca. Qui vulgui conéixer a fons el famós bandoler, a Olost hi ha l’Espai Perot Rocaguinarda. També a l’esmentada població hi pots passar una mica de por a la Fira de les Bruixes

Fes nit a l’hotel rural Cal Music, al mateix indret on al migdia has fruit amb l’excel·lent vedella amb bolets i el bon vi negre del Pla de Bages. També t’hi pots apropar al petit i acollidor Hotelet.

element_11908_3910 Portal de Sant Sebastia FOTO copiaL’endemà agafa forces amb un bon esmorzar i posa’t les botes. Avui et toca caminar pel sender circular de Prats de Lluçanès, el PR C-44, que uneix les fonts, els boscos i les esglésies i ermites del Lluçanès. La primera d’aquestes és el santuari de Lurdes, privilegiada talaia des d’on pots contemplar una de les panoràmiques més belles de la comarca del Lluçanès.

santuari lurdesUna mica més endavant hi trobes la Pedra Dreta i el Roc Foradat o roc de la bruixa Napa. Segons la llegenda, en aquest indret la bruixa Napa preparava els seus beuratges. Un altre indret ple d’històries i llegendes de bruixes és la Pedra Gentil, en què segons explica la tradició popular s’hi celebraven aquelarres…

sant andreu llanars2Segueix el teu camí fins les ermites de Sant Sebastià i Sant Andreu de Llanars, obra d’art del romànic català i joia dels pradencs i pradenques. Seu una estona i respira la solitud i el misticisme de l’indret…Santa Eulàlia de Pardines i Santa Llúcia del Quer tanquen la ruta circular abans de tornar a Prats de Lluçanès.

santa llúcia quer

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Turisme Lluçanès – Ajuntament de Prats de Lluçanès

Anuncis