El teu viatge de descoberta (o redescoberta) a la Catalunya Nord és una excursió slow, molt pausada, pensada per gaudir plenament de la natura, el paisatge, els pobles, les tradicions, els àpats i les persones de la Cerdanya i el Conflent. Agafa el tren que va a Puigcerdà i baixa’t a la darrera estació: La Tor de Querol, que també és el punt d’origen i/o final del tren groc (train jaune, en francès), la línia de tren turístic que recorre sense presses la vall de la Tet.

tren groc

La primera parada del teu viatge és Sallagosa (Saillagouse). Si tens bicicleta, et serà molt fácil apropar-te a la veïna població de Llívia i passejar pels carrerons del casc antic. En cas contrari, pots agafar un taxi o fer una caminada per la vall de la Cerdanya. Entra a la farmàcia més antiga d’Europa i fes un volt fins el castell medieval i el jaciment romà.

Llívia_torre_i_castell

Fes un tast de la cuina cerdana a Can Ventura: embotits de la Cerdanya, trinxat, arròs de muntanya amb bolets i botifarra, formatge blau de la Cerdanya amb una copeta de Pansal del Calàs (DO Montsant) i crema catalana casolana.

A la tarda, fes una passejada fins el poble de Llo i les gorges del SegreRelaxa’t als banys de Llo i gaudeix de l’escalfor de les aigües termals sulfuroses en un paratge excepcional… Fes nit a Cal Miquel o San Feliu. Un parèntesi zen al Pirineu…

Bains-de-Llo-hiver

La següent parada al teu camí és Font-romeu. Fes el pelegrinatge a l’ermitage (santuari) o una excursió als llacs de les Bulloses. Si t’agrada la muntanya i ets a l’estiu o la primavera, puja dalt del Carlit. I si prefereixes la neu i ets a l’hivern, llisca per les pistes d’esquí. A la tarda, una relaxada passejada a cavall o una tranquil·la passejada al peu del Puigmal, a la reserva natural de la vall d’Eina. Al vespre t’hi esperen a Cal Pai. Dorm en una església, amb l’Alta Cerdanya als teus peus.

bulloses

La propera parada és Montlluís (Mont-Louis), una de les fortaleses construïdes el segle XVII per l’arquitecte francès Vauban, després del tractat dels Pirineus (1659) amb què les comarques nordcatalanes van passar a formar part de França. Descobreix aquest Patrimoni de la Humanitat i torna dalt del tren fins Fontpedrosa (Fontpédrouse) o Toès (Thuès-Entre-Valls). Una passejada per l’espectacle de l’aigua de les gorges de Carançà i després un altre relaxant bany en aigües termals, molt freqüents al llarg de la serralada pirinenca, a Saint-Thomàs o bé a Toès. Descansa a La Maison Forestière.

carança

La darrera estació del tren groc és Vilafranca de Conflent (Villefranche-de-Conflent), una altra de les ciutadelles aixecades per Vauban per defensar el territori conquerit per la corona francesa amb l’esmentat tractat del 1659. Endinsa’t a les galeries i passadissos del Fort Liberia i viu la història. A continuació, gaudeix d’una odisea gastronòmica a L’OdyséeA la tarda, acosta’t a la bonica població balneària de Vernet (Vernet-les-Bains), al peu del Canigó, i torna a experimentar el plaer dels banys termals.

vilafranca-del-conflent-_7427073

L’endemà, fes una agradable excursió a l’abadia romànica de Sant Martí del Canigó, en un bell indret del massís pirinenc del Canigó. Si ets un amant de la muntanya, puja al cim del Canigó. Dalt del darrer (o primer) gegant del Pirineu, contempla el paisatge fins el blau del Mediterrani.

canigo

Si ets al solstici d’estiu, contempla l’espectacle nocturn de la baixada de la tradicional flama del Canigó que va inspirar el poema de Jacint Verdaguer («del bosc de Canigó són los fallaires que dansen, fent coetejar pels aires ses trenta enceses falles com trenta serps de foc…») i que ha esdevingut un dels símbols de la identitat i la cultura catalanes.

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Tourisme Pyrénées-Orientales

Anuncis