Dilluns, llums; dimarts, naps; dimecres, nespres; dijous, compra nous… al mercat de Granollers!!! Acosta’t amb el tren de rodalies a la capital del Vallès Oriental. Sota l’emblemàtica Porxada admira les parades d’aus al rengle, ensuma els tomàquets, tasta les cireres… i una cervesa artesanal ben fresqueta i saborosa.

mercat porxada

Fes un esmorzar de forquilla (o el dinar, si s’escau) a la Fonda Europa, un clàssic de la gastronomia local i gaudeix d’un àpat com els de fa més de dos-cents anys: llangonissa del pla de Llerona i arròs del mercat de Granollers. Si ets a la tardor o a l’hivern, també són molt recomanables l’empedrat de bacallà amb mongetes del ganxet, el fricandó de carxofes i moixernons o els farcellets de col i bolets.

fonda europa

Per baixar-ho tot, a la tarda fes un volt per la ruta medieval i romana: comença al museu de Granollers, passa sota el portal de Belloch, entra a la capella de Sant Roc, passa pel corredor de la Constància fins les mil·lenàries places de l’Oli i dels Cabrits. La passejada acaba a l’antiga Adoberia, l’actual Centre d’Interpretació Medieval.

Al vespre, descansa al bell mig de la població vallesana, en una de les comfortables habitacions de la Fonda Europa. Tradició, qualitat i encant de casa de poble…

L’endemà agafa una bicicleta i fes xino-xano els 17 quilòmetres que hi ha fins la vila termal de Caldes de Montbui, l’Aquae Calidae («aigües caldes o calentes», en llatí) dels romans. Un cop ja hi ets, aparca la bici i camina fins la plaça de la Vila. Fes un glop de l’aigua termal de la font del Lleó (a poc a poc, que surt bullint!!!) i apropa’t a l’altre costat de la plaça, on hi ha les termes romanes.

E-7.5.3

E-7.5.3

Tot i que en l’actualitat ja no t’hi pots ficar a l’aigua, fes volar la imaginació: ets un patrici al caldarium, la piscina d’aigua calenta, i a la mà tens una copa de l’excel·lent vi de les terres de Tarraco, De fons, t’acompanya una suau música de lira, l’arpa romana…

Quan hagis despertat del somni, segueix fins els safareigs. Si tens la samarreta bruta, renta-la amb aigua termal i ja veuràs com et quedarà de bé. El museu Thermalia és el lloc indicat per acabar la teva ruta iniciática per la bimil·lenària vila termal.

L’aigua et fa venir gana… Al Robert de Nola tastaràs l’autèntica i genuïna cuina del Vallès Oriental, de proximitat i qualitat, elaborada amb els productes locals i els productors artesans i de qualitat de la comarca. Per picar, uns cruixents de verdura de l’horta amb romesco, i per obrir boca, una amanida o sopa de temporada (a l’hivern, demana’t un casolà brou de Nadal, elaborat amb aigua termal). De segon, cuixa d’ànec amb peres o llom de cèrvol amb herbes del farcell, i per postres un clàssic: mató amb mel (o mel i mató, tant és).

mongeta-del-ganxet-crua

A la tarda, un relaxant i terapèutic bany termal (ara de debò!) al balneari Broquetas, una casa de banys de gairebé dos-cents anys d’història edificada al mateix costat de les antigues termes romanes. Encara s’hi conserva una autèntica sauna romana (vaporàrium) del segle II, en forma d’estufa natural de pedra coberta amb una volta, al voltant de la qual els romans s’asseien en bancs de pedra. Ja en temps més moderns, hi anaven a «prendre els banys» els senyors i les senyores benestants que patien de reumatisme, bronquitis, artritis i altres malalties cròniques.

9732852_x

Com ja t’ha passat al matí, el bany t’ha fet venir gana i és hora de berenar. Tasta els carquinyolis amb una copa d’anís de taronja o pren-te una canya de «Calderina», la cervesa artesanal local.

carquinyolis gastroteca

Al vespre puja a descansar a alguna de les habitacions del Broquetas. Una nit modernista a una vila romana, tot un luxe i un plaer. El Termes Victòria també et regala salut i benestar amb una relaxant sessió d’aquateràpia.

L’endemà fes bullir l’olla al mercat de l’Olla i la Caldera, tasta les saboroses cireres del Vallès o fuig al silenci i la natura de l’espai rural de Gallecs, un indret que encara conserva l’essència del Vallès rural d’abans de la revolució industrial.

gallecsgallecs_ep_____72

Aprèn a conrear de manera ecològica llegums (cigró menut i mongeta del ganxet) i cereals (espelta, xeixa, sègol, blat Montcada) i fes un esmorzar amb pa de Gallecs i cervesa ecològica. Passeja i descobreix els gripaus, les granotes, els dragons, les serps i les tortugues de rierol que hi viuen.

A l’hora de dinar, acosta’t a Can Major, a Montmeló. Cuina slow food elaborada amb molta dedicació i amb productes locals de temporada i servida en un ambient relaxant, acollidor, familiar, amb presència i estil propi.

can major

Al vespre t’hi esperen als masos de Can Batlles o La Polvoreria, a la vall del Tenes i al peu dels Cingles de Bertí, on s’amaguen les àligues cuabarrades i l’espectacular salt d’aigua de Sant Miquel del Fai. Travessa el passadís natural de la cinglera i passa sota l’aigua, endinsa’t dins d’un avenc, escolta els sons de la natura… Si et ve de gust, camina per un sender fins l’ermita de Sant Pere de Bertí.

sant miquel fai

Als peus dels cingles de Gallifa hi ha una altra joia del patrimoni natural del Vallès. Camina pels carrers del bell i solitari poble de Gallifa, una anomalia del Vallès del segle XXI: el mas de la Rectoria, la masia Rovira… Puja dalt del castell i gaudeix d’una inigualable postal del Vallès. També hi trobes senders i camins per passejar-hi i respirar la muntanya vallesana.

cingles gallifa

Quan tinguis gana, agafa el camí de l’Església i atura’t al restaurant del mateix nom. Et lleparàs els dits amb els canelons de bolets, verduretes i beixamel de ceps, els farcellets de cua de bou amb blat tendre o el civet de senglar amb castanyes. Un excel·lent punt i final a la teva excursió de descoberta (o redescoberta) del Vallès Oriental.

Text: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Imatges: Ajuntament de Granollers – Ajuntament de Caldes de Montbui – Gastroteca – Turisme Vallès Oriental – Can Major

Anuncis