«Molt de fred vam passar a l’anada,
La pitjor època de l’any

Per fer un viatge, i més un viatge tan llarg:
Els camins plens de fang i l’aire tallant,
Al bell mig de l’hivern.»

El tren et deixa a mig matí als afores de Manresa, cap i casal del Pla de Bages. Avui et proposo una agradable passejada amb bicicleta, a peu o a cavall entre els camps de conreu de cereals de la plana bagenca i per la llera de la vall del Llobregat

Una curta pedalada i ben aviat ets a Sant Fruitós de Bages. Pren-te el teu temps al Bosquet abans de començar la teva passejada: l’indret et convida al relax i la contemplació de la natura, que aquest any desperta abans d’hora…

251

Una mica més enllà, a mà dreta, trobes un camí de terra, el camí de Sant Benet. Un suau pendent sobre la carretera i aviat deixes enrere Sant Fruitós. Ara ets en una cruïlla de camins, amb l’ermita de Sant Valentí a pocs metres a la teva dreta. Val la pena acostar-s’hi i gaudir del silenci, privilegi només a l’abast dels ermitans… Tot dret segueix el teu camí cap a Sant Benet.

254

Seu en un banc, a la vora d’una de les nombroses tines i barraques de vinya, construccions de pedra seca que fan servir els pagesos per guardar les eines del camp o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Contempla el paisatge: una suau plana farcida de camps de conreu amb el Montcau a l’est i l’omnipresent Montserrat al sud.

256

260

269

Aviat arribes al mirador de Sant Benet, una talaia natural des d’on contemples per primer cop el monestir benedictí, i tot just uns metres més enllà, albires també el riu Llobregat, enfilant pausadament, com qui no vol, cap el Mediterrani. Baixa a la vall del Llobregat fins el monestir de Sant Benet, a la llera del riu, i entra-hi.

264

267

271

Viatja al passat, al món de l’edat mitjana, i coneix el noble Sala i la seva esposa, Ricarda. Ells et guien a travès dels mil anys d’història del monestir. Descobreix els seus secrets: la cripta, el claustre, el refetor, el celler… I la sorprenent galeria que avui dia ocupa l’espai de les antigues cel·les dels monjos: la mare del pintor Ramon Casas va comprar el monestir, abandonat des de mitjans del segle XIX, i el va transformar en una residència d’estiueig.

275

278

283

Fes un tast imaginari de vi al celler o un àpat real a La Fonda, cuina  catalana moderna elaborada amb productes de l’hort del monestir. Si ho desitges, baixa a l’hort i a collir enciams i tomàquets i prepara’t una bona amanida o engresca`t amb algun dels tallers gastronòmics de la Fundació Alícia. Si vols seguir en silenci i en comunió amb la natura, fes nit a lhotel Món, ben a la vora de les antigues cel·les dels benedictins.

Torna a Sant Fruitós pel mateix indret o bé continua el teu viatge, ara al camí del Llobregat, que també ho és de Sant Jaume durant uns quilòmetres. Un altre monestir, el de Montserrat, és molt més a prop del que et penses… Deixa’t anar en paral·lel al riu i atura’t a sentir la suau remor de l’aigua lliscant mandrosament cap el seu inevitable destí.

285

289

A l’alçada de la resclosa de les Marcetes tens dues opcions: o bé tornar a Sant Fruitós o bé seguir endavant fins a Manresa, amb la silueta montserratina com a guia. La primera de les opcions et du un altre cop a la plana. Passa per sobre del riu d’Or i aviat albires les primeres cases de Sant Fruitós, alfa i omega del teu viatge al Bages.

Abans d’acomiadar-te, a Can Ladis et tenen preparat un menú de temporada. En aquest cas ens trobem en plena Quaresma, és dir en temps de bacallà dels Fogons Gastronòmics del Bages: una amanida tèbia de bunyols de bacallà o un bacallà a la mussel·lina suau d’all… I per postres tarta de Santiago, ja que som ben a la vora del camí de Sant Jaume i hem estat pelegrins durant una estoneta. Tot ben acompanyat d’un aromàtic i fresquet blanc amb DO Pla de Bages del seu celler. Ara sí, ja pots dir adéu… i a reveure!!!

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya