143

Comença la passejada tot just davant del Club Natació Banyoles, escola de nedadors, remers i d’altres esportistes d’aigua. Sempre en sentit contrari a les agulles del rellotge, camina cap al nord i ben aviat t’hi trobes amb un paisatge obert d’un verd lluminós, propi d’un assolellat i esplèndid matí de primavera. És el parc de la Draga, zona d’esbarjo dels banyolins del segle XXI i indret que probablement va acollir els primers pobladors de l’estany, als llunyans temps del Neolític.

124

Una reproducció del poblat neolític, amb diverses cabanes de fusta i tova, et transporta milers d’anys enrere, quan els humans tot just començaven a establir-se en indrets de manera permanent. Obre la porta d’una cabana i seu a la vora del foc, al costat dels imaginaris membres de la família que hi viu, mentre bull l’olla…

140

139

Comparteix un àpat també imaginari amb els nostres avantpassats o fes un mos ben real abans de continuar el teu camí vora l’estany. Endinsa’t al bosc de ribera: exuberants freixes, malencònics salzes, elegants i estilitzats àlbers i pollancres… Respira la frescor dels indrets d’aigua, contempla les infinites tonalitats del verd, escolta la melodia del vent acaronant les fulles dels arbres…

151

Gairebé sense adonar-te’n, et trobes a la zona de bany de la caseta de Fusta. Si fa calor, refresca’t a les aigües de l’estany. Neda al costat dels ànecs i segueix de lluny les piragües, que van i venen sense pressa però sense pausa. Dalt del mirador de la Torre del Rem les pots observar des d’una altra perspectiva, més aèria. I també et pots fer una idea de conjunt de tot l’estany.

158

Si no et ve de gust ficar-te a l’aigua i t’agrada més la pesca esportiva, tens nombrosos refugis de pesca a les palanques, les pasarel·les de fusta habilitades per a aquesta. Seu en una d’aquestes amb els peus enlaire sobre l’aigua amb la mirada perduda i deixa passar les hores en companyia dels ànecs collverd, bernats pescaires, martinets o pit-roigs.

161

167

Uns altres encissadors i solitaris indrets són la llacuna dels Amaradors, hàbitat natural i punt d’aguait de diverses espècies d’aus, amfibis i peixos, o el bosc d’alzines i roures de Can Morgat. Seu una estona a descansar i aprofita per beure aigua de la font del camp de Baix.

184

197

Camina fins la punta Cuaranya, un dels millors miradors de l’estany. A l’altra banda del camí, cap a ponent, els camps de cereals i, al fons, la silueta de l’església de Santa Maria de Porqueres.

217

Un tast de l’aigua ferrosa de la font del Rector, on hi trobes falgueres, lliris grocs i cues de cavall a l’ombra de la verneda, i ja t’hi pots enfilar fins l’església. Seu en un dels bancs i escolta el silenci…

216

L’arbre més dolç en cada primavera,

únic que besa el front del pensatiu,

el desmai de mil plomes, deixa caure

fines llàgrimes blanques en el riu.

220 

Una mica més enllà, a mà dreta, un altre estany més petit, l’estanyol del Vilar. I unes passes més endavant, a l’esquerra, els desmais o salzes ploraners.

227

El darrer tram de la passejada, els passeigs de l’Estany i les pesqueres, és un Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Jardí Històric. Et criden l’atenció les curioses i boniques casetes de fusta, anomenades pesqueres. Construïdes a mitjans del segle XIX i principis del XX per a la pràctica de la pesca, posteriorment van servir de magatzem per guardar les barques o fins i tot de vestidor per banyar-se.

232

El relaxat trànsit dels ànecs amunt i avall sense pressa, amb la calma de qui sap que mai no li faltarà de res, fa d’aquest indret un racó ideal per seure a l’ombra d’un dels centenaris plataners i dedicar una estona a la lectura o a la contemplació dels curiosos reflexos de les pesqueres al mirall de l’aigua estancada.

242

Si ho vols, agafa una barca i rema una estona llac endins, fins que et vingui de gust. Enmig de la immensa solitud, envoltat d’aigua pertot arreu, tracta de trobar-te a tu mateix/a… Quan t’hagis retrobat, torna a la riba per acabar la passejada. Una altra refrescant capbussada als Banys Vells precedeix a un merescut àpat.

245

A La Cisterna, Can Xabanet, Ca l’Arpa o qualsevol altre restaurant del Grup Gastronòmic del Pla de l’Estany tasta els banyolins, una varietat de fesols pròpia d’aquestes contrades, el xai de ramat o un pollastre de pagès ben rostit. I per postres, la típica Tortada de Banyoles, bescuit en forma de corona fet d’ametlles, ou i sucre.

249

Fes una becaina al parc de la Draga, a l’ombra de la verneda. De tant en tant sents passar algun corredor o passejants amb bicicleta. Si t’has quedat endormiscat i s’ha fet tard, acosta’t a Mas Carboner. Si encara et queden forces, fes-hi un cop de mà a l’hort o amb els animals. Com a recompensa, avui per sopar tens truita d’ous de corral i amanida de tomàquet, enciam i carabassó collits de l’hort del mas. I per dormir, tranquil·litat i silenci, molt de silenci… I l’endemà, abans de acomiadar-te de Banyoles, fes la ruta de la Puda i les Estunes amb Natura Local, una altra passejada de bon fer per tancar el cercle de l’estany.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya