293

Avui et proposo una passejada per la comarca de l’aigua i els boscos, la Selva, en concret per la terra dels avellaners. L’anomenat camí dels avellaners enllaça les poblacions de Santa Coloma de Farners, Brunyola i Anglès i es caracteritza per les nombroses plantacions d’avellaners que hi ha.

Precisament a Brunyola comença la teva passejada. Ets davant el castell de Brunyola, del segle X, i l’església de Sant Fruitós de Brunyola, punt de trobada de la fira de l’Avellana, el mes d’octubre. Tot i que també tens l’opció d’allargar-la una mica més fins Anglès, et proposo aquest punt per fer una caminada de dues o tres hores a ritme tranquil.

281280

També la pots fer amb la teva bicicleta. En aquest cas, en menys d’una hora arribaràs a la vila termal de Santa Coloma de Farners. No en va, la ruta també és coneguda com el camí de les aigües termals.

Però no es tracta d’una cursa sinó de gaudir de l’entorn, d’aturar-te quan ho desitgis, per endinsar-te als «boscos» d’avellaners, contemplar els infinits verds dels camps d’ordi o blat, o tocar les pelades escorces de les alzines sureres. A la tardor, aprofita per collir avellanes i endur-te un bon grapat a casa teva.

285291

Gairebé sempre en lleugera baixada, segueix les marques blanques i blaves cap avall fins can Falgueró, entre camps d’avellaners i boscos de pinedes i alzines. Poc després remunta una lleu pujadeta al serrat del Gavatxo i aviat ets davant de l’ermita de la Mare de Déu de Serrallonga, on s’hi celebra una romeria cada 8 de setembre.

301296

A partir d’ara, el bosc mediterrani alterna amb el paisatge agrícola. Passa sota el pont de l’eix transversal, voreja la urbanització de Santa Coloma residencial i en lleugera baixada arribes a Santa Coloma de Farners.

Indret envoltat de rieres i rierols, antigament hi havia nombrosos molins fariners, que han donat nom a la població. La cuina del pa va donar lloc a l’elaboració de dolços: coques, pa de pessic, bunyols… Fes un tomb pels carrers empedrats de la vila i aprofita per berenar: galetes i teules molt ben acompanyades d’un got de ratafia.

305306

Acosta’t al parc de Sant Salvador. Beu en alguna de les seves fonts. Passeja-hi per la riera de Santa Coloma fins el balneari Termes Orion i el centre lúdic termal Magma: una estona molt agradable a l’agraïda ombra dels verns, pollancres, freixes…, amb la música de fons de l’aigua i de les cueretes torrenteres. Si pots, passeja-hi i relaxa’t a les aigües termals.

310320

I si encara vols continuar la passejada, pots fer una part de la ruta de les ermites. Et recomano de manera especial agafar la bicicleta i seguir el camí dels Segadors fins Riudarenes i el bonic paratge natural de l’estany de Sils. Seu en un dels aguaits i segueix de prop els moviments del bernat pescaire o l’ànec collverd. Ara ja ets ben a la vora de L’Esparra, on pots fer nit en un ambient natural i relaxant,  o bé de l’estació de tren que et durà de tornada a casa.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya