245

Sempre en paral·lel a la línia de la costa, la via Augusta connectava les antigues viles romanes d’Hispània amb la capital de l’Imperi, Roma. Tàrraco, Barcino, Iluro, Blandae o Gerunda n’eren algunes, però no pas totes. Al nord de Barcino, més enllà del riu Besòs, hi havia Baetulo, l’actual Badalona.

216206

Fundada pels romans el segle I aC, a banda i banda de l’esmentada calçada, encara se’n conserven vestigis al barri de Dalt de la Vila, el nucli antic situat al cantó esquerre de la via Augusta mirant cap el nord, on hi ha el Museu de Badalona.

A més de l’emblemàtica Venus de Badalona, en aquest indret s’hi pot caminar sobre el decumanus maximus, la via que enllaçava Baetulo amb la Mediterrània, de ponent a llevant, i també sobre un carrer menor amb la seva claveguera.

176184

Als dos cantons del decumanus hi ha restes d’habitatges amb reproduccions de les botigues i tallers de la planta baixa: una carnisseria, una terrisseria, una ferreria, una caupona o fonda, etc.

L’agricultura i en especial la producció de vi a les rodalies de la ciutat eren les activitats principals dels badalonins de l’època romana. Entre d’altres objectes, en són testimoni les àmfores i altres recipients que s’hi feien servir per al seu envàs.

L’espai més destacat, però, són les termes: fes un salt en el temps, despulla’t en la teva imaginació i fica els peus a l’aigua calenta de l’alveus, la piscina del caldarium. Segueix després el recorregut: tepidarium, frigidarium… Fes exercici a la palestra o seu a petar la xerrada com ho feien els romans.

196202

Després del relax imaginari, toca una agradable passejada fins la plaça de la Vila i el carrer del Mar. Baixa fins el passeig Marítim i ensuma l’olor de mar. Deixa’t anar pels carrerons que hi ha a l’esquena del passeig, entre les cases dels pescadors: Santa Madrona, Santa Anna, Santa Teresa, Sant Llorenç…

228221

Passa sota la via del tren i arriba’t a la platja dels Pescadors. Ara sí, si el temps acompanya i l’aigua del mar no està massa freda, pren un bany ben real a la Mediterrània. O surt a feinejar amb els pescadors que encara queden.

A la primavera s’hi celebren les festes de Maig, quan la platja és escenari de la cremada del Dimoni, una revetlla molt popular entre els badalonins i badalonines, sobretot els més petits.

238248

Si se t’ha fet l’hora de dinar, tasta la caldereta badalonina a La Nostra Cuina Obiols o en qualsevol dels restaurants que hi ha a la mateixa platja, amb l’intens blau del mar com a inspirador paisatge de fons. Un àpat digne d’un autèntic patrici de Baetulo. I abans de tornar a casa, una insuperable becaina a la sorra de la platja, amb la música de fons de les onades del mar. La felicitat absoluta.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya