DSC_0199

Aquesta primavera has seguit les rutes de l’oli, de l’aigua… fins i tot dels avellaners!!! I ara que la calor comença a apretar et proposo una altra de ben fresqueta, una road wine, la Carretera del Vi que en temps dels romans enllaçava el Penedès amb la Mediterrània a travès del Garraf. Aleshores, les carretes carregades d’àmfores plenes de «l’or vermell» deixaven enrere la plana, pujaven el massís del Garraf i baixaven cap el mar, on als molls eren amuntegades a les bodegues dels vaixells. Un cop a Roma, el preuat líquid penedessenc era assaborit pels patricis, a la fresca dels atris de les seves domus.

Tot i que la ruta té el seu inici a Sant Martí Sarroca, que deixem per a un altre dia, avui et proposo engegar a rodar a Vilafranca del Penedès, la capital de la comarca del vi i dels castells. El primer que fas a Vilafranca és adreçar-te al centre històric, al rovell de l’ou. A la plaça Jaume I, tot just davant de la basílica de Santa Maria, hi ha el Palau Reial. La que fou residència de Pere II el Gran, avui dia acull el Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi.

DSC_0160DSC_0165

Endinsa’t a la terra de la vinya a travès de la història del vi, que et transporta als temps dels grecs, fenicis i romans. Aprèn què és la vitis vinifera, la planta de la vinya, d’on ve i com es treballa. Entra al clos i observa amb paciència tot el procès: del raïm al most i del most al vi. Seu a taula a la Taverna del Vinseum i fes un tast d’un blanc xarel·lo D.O. Penedès o pren-te una copa de cava fresqueta, ara que som a l’estiu.

Cerca ara a l’horitzó la silueta de les muntanyes del Garraf i agafa el camí de la Serreta cap a llevant, en direcció Sant Miquel d’Olèrdola. Ben aviat et trobes enmig d’un mar de vinyes, d’un intens color verd a les portes de l’estiu, quan ja han florit els ceps i uns minúsculs gotims de raïm comencen a brotar, encara de manera tímida.

DSC_0201DSC_0203

La masia Torreblanca és la teva primera parada. Passeja entre les vinyes centenàries i atura’t uns instants per contemplar el miracle de la vinya. Ensuma l’olor de la terra, escolta els sons de les fulles acaronades per la brisa… Infinites varietats de raïm davant teu, conreades des del segle XV amb una infinita cura i paciencia: varietats de negre com el cabernet sauvignon, rosat com el merlot o blanc com el xarel·lo, tan profundament arrelat a aquesta terra. Enoturisme en estat pur.

DSC_0220DSC_0206

Baixa a la fresca del celler i tracta de comptar les ampolles de cava que hi ha. Potser has de tenir tanta o més paciència que els mateixos vinataires… Escolta (i no ho expliquis a ningú) alguns dels secrets del mètode tradicional d’elaboració del cava, l’especialitat de Torreblanca i Grimau, el celler amb què recentment van aplegar forces. Fes-ne un tast i entendràs perquè han guardat el secret amb tanta estima.

DSC_0213DSC_0218

Amb un sensacional gust de boca, torna dalt de la bicicleta i recupera el camí fins la carretera del vi, ara cap a les primeres rampes del Garraf. Al peu del castell d’Olèrdola hi ha la finca Viladellops, la segona parada. Ben amagat entre pinedes, oliveres i ametllers, un oasi verd de vinyes t’obre les portes. El primer que et crida l’atenció és la intensa olor de la terra calcària, la cal blanca pròpia del massís, el segon, el silenci que regna al veïnat de Viladellops, una vintena de masos i cases tradicionals que van ser recuperades recentment per a viure-hi.

DSC_0225DSC_0229

Terra de frontera en temps medievals, quan eren freqüents les cuites entre cristians i musulmans, una torre de defensa servia d’amagatall a les espaorides famílies de pagesos que conreaven les vinyes per als senyors d’Olèrdola. Al fons, l’ermita de Sant Joan de Jerusalem, aixecada pels templers a l’edat mitjana, n’és un altre testimoni de la mil·lenària història de Viladellops.

Aquí, al peu del Garraf, no és com a la plana del Penedès. Només es fa vi. I ecològic. Des del 1877, després de la plaga de la fil·loxera. I potser ben aviat també es tornarà a elaborar malvasia, el tradicional vi dolç arraconat temps enrere per d’altres varietats i que ara es troba en ple procès de redescoberta.

DSC_0231DSC_0228

Aparca la bicicleta i refresca’t a la piscina de La Casa de Piedra. Una becaina a la fresca o una estona de meditació o ioga són d’altres bones opcions abans que no es faci fosc. Fa massa calor, relaxa’t i deixa per a l’endemà el teu camí cap el mar… T’hi esperen noves experiències i emocions als cellers de la Torre del Veguer, Clos Lentiscus o Puig-Batet, tots a Sant Pere de Ribes, ben a la vora de Sitges i la Mediterrània.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya – Vinseum

Advertisements