Levita sobre el paisatge «lunar», descobreix les cales más amagades, passeja en barca, tasta les gambes de Vilanova i la dolça malvasia… Deixa’t anar i descobreix els secrets del Garraf més slow.

Baixa del tren a Vilanova i la Geltrú, antic poble de pescadors on encara es manté viva la producció tradicional de la reconeguda gamba de Vilanova. Per començar la teva immersió al Mediterrani, acosta’t al far de Sant Cristòfol i descobreix els secrets del mar i dels mariners.

Si encara en vols més, de mar, puja dalt d’una barca i fes un tomb en un veler. Deixa’t esquitxar per la salada i fresca marinada…

De tornada al port, tasta la cuina de mar a la Llotja, al Blau o al Peixerot: unes delicioses gambes per obrir boca, seguides d’un no menys sensacional suquet de peix o un rossejat. Per baixar l’àpat, camina cap a Sitges, la perla del Mediterrani. Al peu del far de Sant Cristòfol agafa el camí de ronda i, pas a pas, descobreix els racons i les cales del Garraf.

Travessa les escletxes de la natura i atura’t a la platja de l’Home Mort, un racó naturista ple de misteri i amb un punt morbós…  Aprofita per treure’t la roba i prendre un bany refrescant abans de continuar la passejada. 

Si ets prou valent/a i no et fan por les llegendes ni les vies braves, segueix nedant fins a Sitges. A peu, aviat arribes a la mítica Atlántida i al passeig marítim de la Blanca Subur.

Al fons ja pots entreveure l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, tantes voltes immortalitzada per artistes d’arreu del món. Un cop ja hi ets, als peus de l’església, tomba a l’esquerra i endinsa’t als carrerons del casc antic.

Al plaer de la passejada i del bany de mar li segueix el plaer gastronòmic: una xatonada sitgetana i una cassola d’arròs a La Nansa o La Salseta, ben regades amb un fresquet Blanc Subur. Per postres, una «bomba» de sucre en forma de borratxo de malvasia de Sitges.

A la tarda, deixa’t anar pels carrerons de Sitges i troba la pau interior a l’emblemàtic racó de la Calma. Admira l’art modernista al Cau Ferrat del pintor Santiago Rusiñol i al bell palau Maricel o torna a fer les Amèriques amb la ruta dels americanos.

Al vespre, una relaxant capbussada a la platja de Sant Sebastià abans de pujar a les habitacions de l’encissador hotel San Sebastián. La remor de les onades té efectes hipnòtics i et transporta a un paradís oníric…

De bon matí esmorza a la terrassa amb la suau llum del sol i l’intens blau marí de fons. Surt al carrer i compra el pa a Pizca Good Bakes, un petit forn ecològic i artesanal. I abans d’acomiadar-te, apropa’t a l’hospital Sant Joan Baptista per endur-te una ampolla de malvasia de collita pròpia.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya