Baixa del tren a Mollet i fuig de la frenètica activitat industrial. Agafa el camí de Gallecs i acosta’t amb la bicicleta (o a peu) al silenci i la natura de l’espai rural de Gallecs, un racó del Vallès que encara conserva l’essència rural i natural d’abans de la revolució industrial.

Aprèn a conrear de manera ecològica llegums (cigró menut i mongeta del ganxet) i cereals (espelta, xeixa, sègol, blat Montcada) i fes un esmorzar amb pa de Gallecs i cervesa ecològica.

Val la pena aturar-se a l’església de Santa Maria, una joia del romànic català en un bucòlic raconet, envoltada de boscos i camps de conreu. Si és oberta, els caps de setmana, entra a l’Agrobotiga per endur-te mig quilo de mongetes. I a l’obrador, a la porta del costat, un pot de melmelada casolana.

Passeja per la riera i descobreix els gripaus, les granotes, els dragons, les serps i les tortugues de rierol que hi viuen. Aixeca el cap per veure el final dels monumentals plataners i endinsa’t al bosc despullat per l’hivern. Mira enrere i contempla la silueta de l’església al fons...

Fes ara xino-xano els pocs quilòmetres que hi ha fins la riera de Caldes, que et guia fins la vila termal de Caldes de Montbui, l’Aquae Calidae («aigües caldes o calentes», en llatí) dels romans.

Un cop ja hi ets, aparca la bici i camina fins la plaça de la Vila. Fes un glop de l’aigua termal de la font del Lleó (a poc a poc, que surt bullint!!!) i apropa’t a l’altre costat de la plaça, on hi ha les termes romanes.

Tot i que en l’actualitat ja no t’hi pots ficar a l’aigua, fes volar la imaginació: ets un patrici al caldarium, la piscina d’aigua calenta, i a la mà tens una copa de l’excel·lent vi de les terres de Tarraco, De fons, t’acompanya una suau música de lira, l’arpa romana…

Quan hagis despertat del somni, segueix fins els safareigs. Si tens la samarreta bruta, renta-la amb aigua termal i ja veuràs com et quedarà de bé. El museu Thermalia és el lloc indicat per acabar la teva ruta iniciàtica per la bimil·lenària vila termal.

L’aigua et fa venir gana… Al Robert de Nola tastaràs l’autèntica i genuïna cuina del Vallès Oriental, de proximitat i qualitat, elaborada amb els productes locals i els productors artesans i de qualitat de la comarca. Com a entrants, uns cruixents de verdura de l’horta amb romesco, i per obrir boca, una amanida o sopa de temporada (a l’hivern, demana’t un casolà brou de Nadal, elaborat amb aigua termal). De segon, cuixa d’ànec amb peres o llom de cèrvol amb herbes del farcell, i per postres un clàssic: mató amb mel (o mel i mató, tant és).

A la tarda, un relaxant i terapèutic bany termal (ara de debò!) al balneariBroquetas, una casa de banys de gairebé dos-cents anys d’història edificada al mateix costat de les antigues termes romanes.

Encara s’hi conserva una autèntica sauna romana (vaporàrium) del segle II, en forma d’estufa natural de pedra coberta amb una volta, al voltant de la qual els romans s’asseien en bancs de pedra. Ja en temps més moderns, hi anaven a «prendre els banys» els senyors i les senyores benestants que patien de reumatisme, bronquitis, artritis i altres malalties cròniques.

Com ja t’ha passat al matí, el bany t’ha fet venir gana i és hora de berenar. Tasta els carquinyolis amb una copa d’anís de taronja o pren-te una canya de «Calderina», la cervesa artesanal local.

Al vespre puja a descansar a alguna de les habitacions del Broquetas. Una nit modernista a una vila romana, tot un luxe i un plaer. El Termes Victòria també et regala salut i benestar amb una relaxant sessió d’aquateràpia.

L’endemà fes bullir l’olla al mercat de l’Olla i la Caldera i tasta les saboroses cireres del Vallès. Ja és hora de tornar a casa. Digues adéu a les aigües caldes del Vallès i puja dalt de la bicicleta fins a l’estació de Mollet.

Text i imatges: Roger Jiménez/Slowing Catalunya