Enceta el teu viatge al centre geogràfic de Catalunya tot seguint les marques blanques i vermelles del sender GR-7camí de gran recorregut que travessa el Principat de nord a sud i finalitza a les terres meridionals de la Península Ibèrica, a l’antic al-Andalus.

Posa rumb cap el migdia. El verd intens dels infinits camps de blat alterna amb els grisos dels boscos d’alzinars despullats per l’hivern, salpicats per les siluetes de nombrosos masos aïllats.

No en va, el Solsonès és conegut com el territori de les mil masies. La solitud, el silenci i la tranquil·litat són gairebé els teus únics companys de viatge.

Alguna sorpresa, com el llogarret de Brics i l’església de Sant Jaume, precedeixen la teva arribada al santuari del Miracle.

Fes un reparador àpat a l’hostatgeria del santuari i troba un merescut i espiritual repòs a les cel·les dels monjos benedictins que hi viuen al monestir.

L’endemà continua el teu camí, guiat pel sol o per les marques blanques i vermelles que et guien, a poc a poc, cap el teu destí.

Mil i una masies, com la Carral, i una suau plana salpicada per petits boscos de ribera, amb la serra de Pinós que ja pots entreveure al fons.

Les masies de Casacremada, Les Planes…, una suau pujada a la serra de Pinós i ja hi ets…
El santuari de Santa Maria de Pinós treu el cap entre la boira. Et trobes al bell mig de Catalunya: hi ha una rosa dels vents com a placa indicativa al terra.

Una casolana escudella amb mandonguilles a l’hostal de Pinós, el més antic de Catalunya, et fa recuperar forces després de la caminada. Ben dinat i descansat, fes una visita al santuari.

Al vespre, acosta’t a Cal Tristany. Els Tristany, que foren protagonistes a les guerres carlines com tants d’altres solsonencs, ens ofereixen casa seva.

T’hi pots refrescar a la piscina, les caloroses tardes de l’estiu, o bé fer una barbacoa a l’antic paller i escalfar-te al costat de la llar de foc, les gèlides nits de l’hivern de la Catalunya central. Bona nit i bon descans!

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya