Un viatge a la recerca de la calma, del silenci, del benestar interior. A la descoberta d’un paratge únic i a la trobada d’un/a mateix/a. Vine al pla de la Calma.

Des d’Aiguafreda, el darrer poble del Vallès Oriental abans d’Osona i la plana de Vic, puja xino-xano el Tagamanent tot seguint les marques blanques i vermelles del GR-5. Una hora i escaig de camí i ja ets a l’església de Santa Maria de Tagamanent, actualment en fase de restauració.

Pla Calma 1

Fes un pícnic a la seva ombra, o passeja pel Parc Etnològic i apropa’t a la masia El Bellver, restaurant compromès amb la cuina slow food. Al seu bufet lliure hi trobes verdures i fruta ecològica, les millors carns de xai de la Calma, pa fet a la mateixa casa i postres de l’obrador propi.

Un cop hagis acabat, acosta’t fins la Casa Museu l’Agustí. En aquest museu etnològic hi trobes les antigues corts de vaques i xais, la cuina, el menjador i les cambres dels pagesos que hi vivien, a mitjans del segle XIX.

Una mica més amunt comença el Pla de la Calma, un altiplà únic a les nostres contrades, a uns 1.200 metres d’alçada. Travessa-ho de cap a cap sense presses, mentre gaudeixes d’un espai natural únic, dominat per grans extensions de prats esquitxats de brucs i falgueres.

Al camí potser t’hi trobes amb algun ramat de les ovelles que hi pasturen. Atura’t i seu als prats herbats. Tanca els ulls i escolta el silenci… un indret especial per meditar o deixar els teus fantasmes enrere.

A l’estiu dorm al ras, un bívac, sota la pluja d’estrelles o a la llum de l’esplèndida lluna plena d’agost.

A l’altre extrem del pla comences a perdre alçada fins arribar al Collformic, port de carretera on hi ha el restaurant del mateix nom. Fes un bon esmorzar d’autèntica cuina casolana de la terra: torrades amb escalivada, botifarra amb mongetes i crema catalana.

Amb el dipòsit ple t’hi veus amb cor de pujar el Matagalls, cim emblemàtic del Montseny i un dels clàssics de l’excursionisme català?

O bé ja baixes per la carretera amb bicicleta fins El Brull, a la vessant osonenca, o el poble del Montseny, cap al Vallès Oriental. Has trobat també la calma en el teu viatge interior?

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya