La Carretera del Vi arriba al mar, al Mare Nostrum dels antics, on el preuat líquid vermell era carregat a les bodegues dels vaixells i viatjava a la capital i d’altres poblacions de l’Imperi Romà. 

Enrere en el temps i l’espai queden l’espectacular gall penedessenc, símbol d’una terra íntimament arrelada a l’enocultura que tan bé s’explica i entèn al Vinseum, el museu del Vi

També queden enrere el cava i la tradició de Torreblanca i la singularitat de Viladellops, terra de transició entre la plana del Penedès i els pendents del Garraf

I aquí, dalt del massís blanc i vermell, continua la teva aventura. Les rodes et porten fins a la la propera estació: la finca del Corral d’en Massó i les vinyes de Puig BatetFamília de pagesos entestats a recuperar el temps perdut, amb el seu esforç i suor guanyen la muntanya a la natura sense perdre-li el respecte. 

Fruit de la seva feina són els blancs autòctons espremuts a consciència dels gotims de xare.lo i macabeu, ceps aixecats i acaronats amb molt de carinyo, tal com ja ho feien els seus avantpassats. 

Pendent avall, el teu viatge continua ara cap el mar, cap a la Mediterrània que ja s’endevina amb l’olfacte i la vista.

L’heptacentenari hospital Sant Joan Baptista, amagat entre els carrers de Sitges, és la sorpresa final de la carretera. Hospitalaris i acollidors, els actuals gestors t’obren les portes i et fan sentir com a casa teva. 

I et fan descobrir la dolça malvasia, un tresor, una reliquia medieval de la Blanca Subur que va arribar de la mà dels almogàvers i que ha sobreviscut al pas del temps. 

El teu camí arriba al final. Però abans d’acomiadar-te et convido a obrir una altra porta, la del restaurant La Salseta. Gairebé tres dècades contemplen la mediterrània cuina del carrer Sant Pau, avui dia un dels emblemes de lslow food de la comarca marítima. 

Ara sí, la carretera acaba aquí, a la riba de la Mediterrània. Si encara vols seguir, hauries de pujar dalt d’un vaixell i solcar els mars al costat d’una bóta de vi. Però aquest ja és un altre viatge… 

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

Anuncis