Al peu de les Guilleries, ben a la vora d’Espinelves i en un dels racons més humits del país, hi ha el Masjoan. No es tracta d’un mas qualsevol perdut entre els boscos, és un indret màgic on s’hi concentra el major nombre d’arbres monumentals del país.

Descomunals sequoies centenàries, imponents avets i pins que arriben a tocar el cel, cedres, teixos, til·lers, castanyers, alzines sureres tota la saviesa de la natura en un espai natural relativament reduït, un Arborètum curosament cuidat i protegit per la família Masferrer des dels temps dels rebesavis.

Endinsa’t al bosc i camina en silenci entre gegants. Escolta el cant dels ocells i el ball de les fulles al vent, ensuma la penetrant i intensa olor de terra humida després de la pluja de tardor, aixeca el cap al cel i deixa’t acaronar pels raigs del sol que tracta d’obrir-se pas entre un laberint de branques… Obre els cinc sentits i respira… Seu al peu de la sequoia més ampla del país, tanca els ulls i relaxa’t… Acosta’t al teix i escolta els consells d’un vell savi. Fes-li una gran abraçada abans de seguir el viatge de la vida.

Un bany de bosc et torna a la vida perduda per la civilització, a l’època dels primers humans, caçadors i recol·lectors que vivien a la natura i de la natura, la respectaven i en formaven part. Quan èrem i ens comportaven com animals, tal com ens recorden els Masferrer a l’entrada del bosc…


Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya