El Ter, el Segre o el Llobregat són alguns dels rius més llargs i cabalosos del país. Des de les fonts de la serra del Cadí, el Llobregat raja amb força i baixa amb empenta cap a les valls del Berguedà.

És en aquest punt, al pont de Pedret i ben a la vora de Berga, on et proposo començar a caminar o pedalar riu avall. Travessa el pont i acosta’t a l’ermita de Sant Quirze de PedretAquesta joia del romànic català s’ho val…

Ara segueix la Via Verda del Llobregat, l’antiga via del tren que transportava persones i mercaderies fins a Manresa. Travessa els túnels del temps i arriba’t a Cal Rosal, una de les moltes colònies industrials que s’hi van construir al segle XIX i els inicis del XX.

Més avall, on el riu es fa gran i llisca amb elegància al pla del Bages, atura’t a una altra postal del passat reconvertida en el museu de la Colònia Vidal de Puig-reig. Comparteix la vida dels treballadors i treballadores, de les persones que van contribuir a la revolució industrial. Entra a l’escola, la fàbrica o els habitatges i reviu aquesta etapa cabdal de la història contemporània.

Pedala o camina sense presses a la riba del riu, respira el paisatge i escolta la remor de l’aigua… Tal com ho feien els monjos benedictins de Sant Benet de Bages als llunyans temps medievals. Obre les portes del cel i descobreix els seus secrets…

Enrere deixes la capital bagenca i la silueta de Montserrat és cada cop més a prop. Et proposo seguir fins a Monistrol de Montserrat i enllaçar una estona amb un tram del camí de Sant Jaume. Si ho vols i tens prou ganes i forces, també pots pujar a fer una visita a la Moreneta

El riu viu la darrera etapa de la seva vida al Baix Llobregat... Des del pont del Diable de Martorell baixa xino xano fins a una altra mostra arquitectònica del passat, la colònia Güell. Mira enrere per acomiadar-te de la postal de l’església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat i camina o pedala cap a la porta del Delta.

Obre la porta, agafa els teus prismàtics i amaga’t en algun dels aguaits del parc. A la tardor i la primavera pots gaudir d’un inoblidable espectacle de la natura. Això s’acaba… aparca la bicicleta a la sorra de la platja i endinsa’t al Mediterrani com el teu company de viatge.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya

 

 

Anuncis