Després de la tempesta sempre arriba la calma… El tebi sol d’hivern va eixugant a poc a poc els camins i els camps, però l’aigua de rius i rieres encara baixa amb molta energia per la llevantada dels dies passats. L’aigua és vida!!!

A peu o amb bicicleta, segueix la llera del Besòs cap amunt. Des de la desembocadura del Besòs al mar Mediterrani, refugi de pesca i raconet de platja on hi ha l’espectacle de l’aiguabarreig d’aigua dolça i salada, puja pel parc fluvial del Besòs fins al turó de Montcada i Reixac. En aquest tram hi trobes nombrosa gent amb bicicleta i a peu, ràpida i més lenta. I gent asseguda a l’escalf del sol de llevant, sense res més a fer que contemplar el pas de la vida.

A una banda hi ha Collserola, a l’altra, la Serralada de la Marina i tu enmig, per l’única via plana que et permet el pas natural al Vallès sense haver de esbufegar gens. Un ramat de cabres pasturant al seu aire i uns porquets que beuen aigua dels tolls són els teus companys de viatge a l’alçada de Sant Fost de Campsentelles. Atura’t al costat d’una de les passeres i fes un mos en bona companyia.

Abans d’arribar a Montmeló, el camí s’endinsa en un agraït bosc de ribera. A partir d’aquest punt, hi ha dues opcions: el camí del Mogent, que va directe al massís del Montseny, o els camins del parc fluvial del Congost. Si vols seguir la segona opció, puja ara per l’altra llera del riu pel carrer de la Verneda del Congost i l’espai natural de les Riberes del Congost, on val la pena aturar-s’hi. Els ànecs, martinets i altres petites aus aquàtiques juguen i s’hi belluguen tranquil·lament, sense adonar-se de la teva presència.

Agafa el camí de can Pep a Les Franqueses del Vallès i pel camí fluvial del Congost ben aviat ets a les portes de la bonica vila termal de La Garriga. Un bany calent i relaxant entre bombolles sulfuroses i un bon i reparador àpat amb productes de la terra i de temporada: mongeta del ganxet i botifarra d’ou, ara que som a la setmana de Carnestoltes. Ben aviat més amunt!

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya