Blanc, verd, blau, rosat… viu tots els colors de la Segarra a l’esclat de la primavera. Fa molt de goig passejar entre els ametllers florits, un espectacle de la natura que només pots gaudir un cop a l’any. Ara és el moment.

Acosta’t als camins i els camps de la Catalunya central i contempla un paisatge de llum i color. Escolta el xiuxiueig del vent de ponent acaronant el mar del sembrats, hores d’ara d’un verd tan viu que fins i tot fa mal als ulls. L’alegre música dels pardals cantaires és la cirereta del pastís, del moment de comunió amb les nostres arrels.

De l’Ametlla de Segarra a Montornès, o a l’inrevès, tant se val. Camina per la ruta dels ametllers florits de la Segarra i descobreix els petits racons del nostre país, els tresors i les sorpreses en forma de vinyes i oliveres aïllades entre oceans d’espigues d’or… Puja el turonet que mena a l’Ametlla i albira la torre de l’antic castell, que de lluny sembla plantada enmig de la immensitat dels camps.

Entra al poble, pica a les portes de Cal Llarguero, Cal Moré, Cal Rullat o Ca la Miquela i demana a veure si tenen ametlles garrapinyades o torrades… Camina fins a la porta de la preciosa església de Sant Pere i seu a la vora, amb un bon grapat d’ametlles a la mà. Una mica més enllà, a la porta de la torre del Castell, el blanc immaculat de les flors dels ametllers llueix esplèndid emmarcat per l’intens blau celeste.

Es fa tard. Pots fer nit a Cal Perelló, envoltat de cavalls. L’endemà pots sortir a passejar a cavall i descobrir la vall del Corb. O potser has de tornar a casa teva avui mateix. Però abans atura’t un moment i mira enrere. Grava el moment ben endins teu, a la teva ànima, i recorda les olors, els colors i els sons per sempre mai més.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya