La primavera enfila la recta final i les primeres calorades ja són aquí. L’estiu treu el nas i els arbres fruiters comencen a deixar-se collir: cirerers, pruners, nesprers, presseguers…

Fa pocs dies t’atipaves de cireres al Baix Llobregat i ara et proposem una passejada per la falda penedessenca de l’Ordal, on hi ha una altra sorpresa que també es pot menjar…

Baixa del tren a Lavern-Subirats. Ets al Penedès, terra de vins. A banda i banda, un mar verd de vinyes que fa goig, amb l’inigualable perfil de Montserrat de fons.

A l’estació tens tota la informació. L’Òscar, de Turisme Subirats, t’explica tot el que cal saber. Al Penedès no només hi ha vi, també tens el Préssec d’Ordal, producte local d’anomenada amb denominació d’origen pròpia.

Camina o pedala uns metres fins a la primera de les rutes vitivinícoles. Comença la recerca dels camps de presseguers, amagats entre les vinyes…

Ben aviat, en un revolt, ja tens un tros davant teu. Si és temps de collita, atura’t a fer un cop de mà als pagesos. I si encara no estan prou madurs, espera’t a l’ombra d’un presseguer o continua el teu camí.

Sense gaire esforç, en trobes més d’un i de dos camps de presseguers disseminats entre els conreus de vinyes. Pots seguir les diferents rutes, hi són ben a la vora. Fins i tot a la mateixa carretera de Lavern a Sant Pau d’Ordal.

A la plaça de Sant Pau d’Ordal, els mesos d’estiu hi ha el mercat del Présec d’Ordal. Hi ets convidada o convidat a tastar el dolç, sucós i carnós préssec de vinya, molt indicat per fer passar la calor.

I si no és dia de mercat, fes una petita trapelleria i agafa’n algun dels que hi ha escampats pel terra, al peu dels presseguers. I a l’hora de les postres, demana préssec a Cal Pau Xic, Cal Xim o, si tens més efectiu, a Cal Saldoni. un dels referents de la cuina slow food del Penedès.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya