Baixa’t del tren les estacions de Camarles o L’Aldea, puja dalt de la bicicleta i endinsa’t al paradís del Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental i un oasi de tranquil·litat…

Passeja a la vora dels arrossars fins els pobles de Jesús i Maria i La Cava, que conformen el municipi de Deltebre, al bell mig del Delta.

A l’estiu, contempla les llargues espigues d’arròs d’un verd intens, que es transforma en unes suaus tonalitats groguenques a finals d’estiu, preludi de lo segar o la sega de l’arròs.

Pren part a la Festa de la Sega i agafa la falç i tracta de segar els talls tal com ho fan els segadors més veterans.

T’ho has guanyat: tasta l’inimitable arròs amb DOP cuinat amb ànec salvatge del delta a Lo Transbordador Olmos i després fes una passejada per l’Ebre en barca.

A mitja tarda apropa’t a l’Ecomuseu, reproducció en miniatura dels diferents ecosistemes naturals i de les activitats humanes deltaiques.

Ara ja tens una visió general del Delta… Passeja pels carrers i parla amb els caveros. Potser ells t’expliquen històries de les que no surten a les guies.

Al capvespre, seu a la vora del riu i contempla una de les més belles postes de sol del nostre país. Retira’t a descansar a Casa Lo Fangar, la Masia Tinet o a La Barraca de Salvador, allotjaments rurals en general fets a partir de la rehabilitació d’una barraca, la casa tradicional deltaica feta amb canyes, fang, fusta, palla i borró.

L’endemà dedica’t a la pesca a la bassa que hi ha darrera de la barraca o, si ho prefereixes, torna a agafar la bicicleta per fer la ruta de les llacunes. Travessa el riu en un transbordador i segueix en direcció sud, fins la Casa de Fusta de l’Encanyissada.

Abans de continuar, visita l’exposició permanent sobre les llacunes i el museu ornitològic on hi trobes les aus més representatives de la rica fauna deltaica: des dels elegants flamencs rosats i la gavina d’Audouin, una rara avis en perill d’extinció, a moltes d’altres espècies com ara el botiguer, la capadella, l’adragó o lo bernat pescaire.

Ara ja t’hi pots calçar els prismàtics, apropar-te a l’Encanyissada, la Nòria o a la Tancada i gaudir del privilegi de l’observació de les aus que hi viuen temporalment o, en alguns casos, tot l’any.

Amb una mica de sort, també t’hi pots trobar amb algun pescador llençant el rall (la xarxa) des d’una barca de perxar. Es tracta d’una de les arts tradicionals de pesca del Delta de l’Ebre que es fan servir en llocs amb poca profunditat, com les llacunes o els canals.

Fes un tast de la cuina slow food de les Terres de l’Ebre: cassola d’arròs amb brou d’ànec o un xapadillo d’anguila a L’Estany-Casa de Fusta i un suculent guisat de barca a La Mar del Delta, a la platja dels Eucaliptus, i a la tarda camina amb els peus nus per l’infinita i desèrtica platja del Trabucador, llengua de sorra fina i aigües tranquil·les que conserva la flora i fauna autòctones i que es caracteritza per la seva estretor i llargària (més de sis quilòmetres de llarg per tan sols 100 metres d’amplada, que tanquen la badia dels Alfacs).

Camina ara sobre les aigües poc profundes i, si ho desitges, practica el naturisme a la platja del Serrallo, en direcció nord. Llisca sobre les ones amb una taula de windsurf o kitesurf i deixa’t endur per la marinada…

A l’hora de sopar, acosta’t amb la bici a Sant Jaume d’Enveja i entaula’t al Racó del riu. Molt recomanable el seu arròs amb cloïsses i llagostins o la sarsuela de peix, entre d’altres exquisideses locals. Per pair-ho, una passejada a la vora del riu una estiuenca nit de lluna plena. Somia amb la remor de fons de l’Ebre al Mas Illa de Riu, també conegut com «el mas de la Comandanta».

La darrera jornada et proposem una passejada en barca fins la desembocadura de l’Ebre. Abans, però, acosta’t al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta. Agafa, ara sí, un dels Creuers Delta de l’Ebre i deixa’t acaronar per la suau brisa mentre el vaixell llisca riu avall. En arribar al final, les aigües marines es barregen abruptament amb l’aigua dolça.

També, si ho desitges, pots fer aquest recorregut en bicicleta, tot seguint la llera del canal de l’Esquerra de l’Ebre. Atura’t a la llacuna del Garxal, a l’esquerra de la desembocadura. Des del mirador pots observar una gran varietat d’aus. Un bon indret per recuperar forces és el Galatxo, a l’urbanització Riumar. Per acabar, des de l’Ecomuseu de Deltebre també hi ha una altra ruta en bicicleta fins la badia del Fangar. De fet, t’hi podries passar una vida sencera passejant i mai no t’atiparies del paradís de les aus i l’arròs.

Text i imatges: Roger Jiménez / Slowing Catalunya